Hoppa till huvudinnehållet

Här räknas de sista 157 rösterna i kommunvalet – C går om KD

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Valnämndens ordförande Knut Indebetou (M) och ledamot Hasse Nörgaard (SD) prickade av utlandsrösterna i röstlängden.
Valnämndens ordförande Knut Indebetou (M) och ledamot Hasse Nörgaard (SD) prickade av utlandsrösterna i röstlängden. Foto: Christoffer Tuulik

157 röster ytterligare räknades i samband med onsdagsräkningen i fullmäktigesalen.

Det är fler röster än tidigare val men de tillkomna rösterna förändrade inte mandatfördelningen från valnatten.

Alliansen behåller majoriteten i fullmäktige.

Se det uppdaterade valresultatet här:

Här kan du se det preliminära valresultatet i Hjo kommun

Den så kallade onsdagsräkningen, som är en slags uppsamlingsräkning av röster, skedde på onsdagen i fullmäktigesalen. Ett flertal ledamöter från valnämnden skötte arbetet under ledning av valnämndens ordförande Knut Indebetou (M). 157 röster ingick i onsdagsräkningen, varav ett 15-tal var utlandsröster och resten sena förtidsröster. Det är fler röster än onsdagsräkningen efter valet 2018 då 84 röster räknades.

– I år har vi blandat upp med en röstbunt från förtidsröstningen före valdagen för att det ska bli svårare att härleda partibeteckning och få uppsamlingsdistriktet mer jämnt fördelat. De sena förtidsrösterna vi räknar har lämnats på valdagen av Hjobor, antingen i Hjo eller i annan kommun i landet. Utlandsrösterna kommer från Hjobor i periferin, exempelvis har vi fått in en röst till kommunvalet i Hjo som lämnats på Londons ambassad, säger Knut Indebetou.

Röst från London

Hjovalet fick därmed lite internationell glans, men i övrigt var onsdagsräkningen ospännande. De nytillkomna rösterna förändrar inte mandatfördelningen från valnattsresultatet.

Rent procentuellt skedde dock en förändring mellan Centerpartiet och Kristdemokraterna. Centerpartiet hade enbart åtta röster mer än Kristdemokraterna på valnatten, men onsdagsräkningen var till C:s fördel och partiet blir nu kommunens tredje största parti och det andra största i Alliansen. Som näst största parti inom Alliansen har C tidigare fått 1:e vice ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Kristdemokraterna fortsätter vara det fjärde största partiet och det tredje största inom Alliansen i Hjo sett till resultatet i kommunvalet.

Alliansen behåller sin majoritet i fullmäktige med 18 mandat mot oppositionens 15 mandat den kommande mandatperioden, samma mandatfördelning som den gångna perioden.

Färre röstade

Efter onsdagsräkningen kördes samtliga röster från Hjo till Trollhättan på onsdagseftermiddagen för den slutgiltiga rösträkningen i länsstyrelsens regi. Det lär dröja ytterligare ett par dagar innan det slutgiltiga valresultatet i kommunvalet fastställs av länsstyrelsen. Resultatet av räkningen av personkryss dröjer dock ytterligare några veckor.

Valdeltagandet sjönk med en procent i Hjovalet, från 86,6 procent år 2018 till 85,6 procent 2022.

Läs fler artiklar om Hjovalet 2022 här:

Här kan du läsa allt om kommunvalet i Hjo 2022
Här arbetar valnämnden med onsdagsräkningen, totalt 157 röster.
Här arbetar valnämnden med onsdagsräkningen, totalt 157 röster. Foto: Christoffer Tuulik
Efter onsdagsräkningen färdigställs det preliminära valresultatet i kommunvalet.
Efter onsdagsräkningen färdigställs det preliminära valresultatet i kommunvalet. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

HjoHjo kommun (org)KommunalvalPolitikSamhälleValVal 2022Valmyndigheten

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.