Hoppa till huvudinnehållet

Balett, musik och Per Brahe – här är höstens program

Publicerad:
Kultur & teaterförenings styrelse tar nya tag efter pandemin och presenterar sitt höstprogram. Från vänster Paul Taylor, Margareta Rörby, Fredrika Johansson, Krister Stenestam och Kristina Ekorn.
Kultur & teaterförenings styrelse tar nya tag efter pandemin och presenterar sitt höstprogram. Från vänster Paul Taylor, Margareta Rörby, Fredrika Johansson, Krister Stenestam och Kristina Ekorn. Foto: Marita Sjöquist

Balett, klassisk musik och nya filmen om Per Brahe är några inslag i det nya programmet som presenteras av kultur- och teaterföreningen.

– Vi ser verkligen fram emot höstsäsongen, säger styrelsen samstämmigt.

Hjo kultur- och teaterförening startades upp 2017 och kunde erbjuda ett varierat utbud för allmänheten, men 2020 slog pandemin till och satte stopp för det flesta publikevenemang.

Kultur- och teaterförening har sakta men säkert återhämtat sig efter nedsläckningen i samhället på grund av pandemin och har haft flera arrangemang, men med olika framgång.

– De två sista åren har varit lite stirriga på grund av pandemin. Publiken har inte hittat tillbaka riktigt än, vilket vi tror beror på effekten av corona-koman i kombination med att det är bekvämt att sitta hemma och streama, säger styrelseledamoten Margareta Rörby.

I dagarna presenterar kultur och teaterföreningen sitt höstprogram på Park innehållande bland annat balett, konst och musik.

Startar med Svansjön

Redan till helgen, närmare bestämt lördag 17 september, startar höstsäsongen med visning av Svansjön inspelad på nationalteatern i Kiev.

– I våras ställde Folkets Hus och Parker in alla ryska föreställningar, däribland Svansjön från Bolsjoj som Kulturföreningen planerat att ge, och erbjuder nu istället den ukrainska föreställningen. Den ges i solidaritet med Ukrainas befolkning och alla intäkter doneras till UNHCR.

7-8 oktober står Thom Brittens filmer i fokus med visning av den nya filmen Perilous Passage – a return journey, som handlar om Per Brahes bärgning. Filmen är en direkt fortsättning på filmen Ödesnatten om ångarens förlisning och som också kommer att visas på Park. Filmerna är inspelade på plats i Hjo samt på Hästholmen.

I slutet av oktober, och som ett inslag i Hjo kulturfestival, blir det föreställningen Under kepsen på Bengan Janson. Den här gången står Korsberga bygdegård som värd.

På förhand utlovas en show med en dragspelevinks betraktelser präglat med mycket humor och musikaliska upptåg.

Dokumentär om Munch

I mitten av november visas Love phantoms & Lady vampires, en dokumentär om konstnärer Edvard Munch.

– Filmen tar sitt avstamp i det nya Munchmuseet i Oslo som invigdes 2021. Visningen gör vi i samarbete med Hjo konstförening.

3 december visas konserten Happy days are here again med valskungen André Rieu.
3 december visas konserten Happy days are here again med valskungen André Rieu. Foto: Marcel van Hoorn

Konsertdags

Höstprogrammet avslutas med två konserter.

Den första är 3 december med Happy days are here again med valskungen André Rieu från Maastricht. Här bjuds publiken på populära klassiker, musikallåtar och valser med André Rieu tillsammans med Johann Strauss orchestra.

– Rubriken syftar på pandemin. Det kommer att bjudas på mycket underhållning och skojigheter, lovar Margareta Rörby.

Pricken över i:et blir den 31 december med en klassisk nyårskonsert direktsänt från Berlin och medverkar gör Berlins filharmoniska orkester. Gästartist är den berömda tyska tenoren Jonas Kaufmann.

– Nu hoppas vi att allt återgår till den normala igen och att publiken kommer. Vi ser verkligen fram emot säsongen, avslutar hela styrelsen i Hjo kultur- och teaterförening.

Höstens program

Höstprogrammet för Hjo kultur- och teaterförening 2022:

17/9: Svansjön med Kievs balettkompani.

7/10: Perilous Passage – a return journey. Thom Brittens nya film om Per Brahes bärgning, en fortsättning på filmen Ödesnatten om Per Brahes förlisning.

8/10: Dubbelvisning av Thom Brittens filmer, Perilous Passage – a return journey och Ödesnatten.

27/10: Under kepsen på Bengan Janson.

12/11: Dokumentärfilm om Edvard Munch, Love phantoms & Lady vampires.

3/12: André Rieu med konserten Happy days are here again.

31/12: Berlinfilharmonikernas direktsända nyårskonsert.

Artikeltaggar

Hjo kultur- och teaterföreningNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.