Hoppa till huvudinnehållet

Företagets vd om cyberattacken: ”Risken för läckage är mycket låg”

Publicerad:
Det finns i nuläget inga indikationer på att dataintrånget hos en webbutik baserad i Tyskland, har skadat Västra Götalandsregionen.
Det finns i nuläget inga indikationer på att dataintrånget hos en webbutik baserad i Tyskland, har skadat Västra Götalandsregionen. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Risken för läckage av patientuppgifter från en webshop som blivit hackad, är mycket låg. Det menar det tyska företaget som äger nätbutiken.

Integritetsskyddsmyndigheten ska också ha avslutat ärendet. Både sjukhus och vårdcentraler handlar i butiken.

Patientuppgifter kan ha stulits i cyberattack – tysk polis utreder

Vi har tidigare berättat om det dataintrång som ägde rum i början av augusti hos det tyska företaget Medi. Bolaget äger en webshop som används av sjukhus och vårdcentraler i Västra Götalandsregionen. I nätbutiken säljs bland annat hjälpmedel till ortopedpatienter. Skaraborgs sjukhus och ett 30-tal vårdcentraler i Skaraborg är kunder.

Det har funnits misstanke om att patientuppgifter kan ha läckt ut. Men företagets svenska vd Alexander Schulat, förklarar att risken för läckage av patientdata är mycket låg. Det beror delvis på att majoriteten av beställningarna krypteras innan de skickas till huvudkontoret i Tyskland för tillverkning och/eller leverans.

Han berättar också att Integritetsmyndigheten i Sverige har meddelat att de lagt ned ärendet.

”Däremot fortsätter vår interna utredning av den professionella IT-attacken vid huvudkontoret i Tyskland, tillsammans med en grupp högt kvalificerade IT-kriminaltekniska konsulter samt cyberbrottsspecialisterna från distriktets kriminalpolis”, skriver Alexander Schulat i ett mejlsvar, och vidare:

”Det är viktigt att konstatera att trots en noggrann bedömning har inga bevis hittats angående förlust av patientdata från våra system, och vi har inte heller fått någon indikation om missbruk av sådan data”.

Artikeltaggar

DataintrångVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.