Bröne ryter ifrån: "Stick i stäv med billigare bostäder"

Publicerad:
I Grebban planerar kommunen för villabeyggelse. Foto: Lars-Ola Carlén

Hjo kommun har ont om byggklara tomter och har därför startat planprocesser på bland annat Knäpplan södra och i Grebban. Nu ställer Länsstyrelsen krav på arkeologiska undersökningar i områdena, trots att inget tyder på att de ska finna något fornfynd. Det får byggnadsnämndens ordförande Björn Bröne (L) att ryta till.

– Det går ju helt stick i stäv med allas krav på att bygga billigare. Bara undersökningen på Knäpplan södra beräknas kosta 144 000 kronor. Det blir som alltid slutkunden som får betala, säger en påtagligt upprörd Björn Bröne.

Just nu finns inga lediga kommunala tomter för bebyggelse i Hjo. Däremot äger kommunen mark som ska förberedas med gator, grönområden och ledningar för vatten, avlopp, el och bredband. Ett aktuellt område ligger i skogsområdet på Lundby mitt emot folkhögskolan och norr om Estrid Ericsonskolan. Samtidigt pågår planprocesser för att få fram ytterligare byggbara tomter. Knäpplan södra, där såväl bostadsrätter som villatomter planeras, och i Grebban där villatomter planeras norr om den nuvarande bebyggelsen utmed Kapellvägen.

Bröne förvånad

Just förslagen till de båda sistnämnda detaljplanerna, som är ute för granskning respektive samråd, har stött på patrull hos Länsstyrelsen.

– Länsstyrelsen kräver att vi ska göra arkeologiska undersökningar på både Knäpplan södra och i Grebban, berättar Björn Bröne.

Molnen tornar upp sig över Knäpplans nästa etapp. Länsstyrelsen kräver en arkeologisk undersökning som väntas kosta 144 000 kronor.
Molnen tornar upp sig över Knäpplans nästa etapp. Länsstyrelsen kräver en arkeologisk undersökning som väntas kosta 144 000 kronor. Foto: Lars-Ola Carlén

Allt sedan kommunen köpte närmare 10 hektar mark av "Lars i Knäpplan" Johansson 2008 för att säkerställa behovet av tomtmark för lång tid framöver har det byggts i området. Förskolan stod klar 2015 och etappvis har Knäpplanområdet byggts ut med villor.

– Hela tiden utan krav på arkeologiska utgrävningar. Det skulle inte behövas nu heller, eftersom det inte finns några indikationer på att det skulle finnas några fynd i området från tidigare inventeringar. Det har heller inte rapporterats om några fynd i samband med grävningar eller planering på vare sig Sigghusberg eller Knäpplan, säger en förvånad Björn Bröne.

Kostsamt för byggare

– Det är bara något man har fått för sig från Länsstyrelsen, vilket blir en kostsam historia för de som ska bygga. Enligt uppgifter ska Jönköpings museum göra undersökningen för 144 000 kronor på Knäpplan. Och kostnaden hamnar som vanligt på slutkunden.

Byggnadsnämndens ordförande Björn Bröne (L) är irriterad på Länsstyrelsen.
Byggnadsnämndens ordförande Björn Bröne (L) är irriterad på Länsstyrelsen.

Även i Grebban har Länsstyrelsen ställt krav på arkeologisk utgrävning.

– Hade det varit mitt i den kulturhistoriskt skyddade miljön i centrala Hjo hade jag inte reagerat, men här finns inte heller några indikationer på tidigare gjorda fynd. Hela tiden talas det om att vi måste bygga billigare bostäder, men det blir bara fler restriktioner och nya krav som fördyrar och försenar processen. Det gagnar inte någon och allra helst inte små kommuner som Hjo, konstaterar Björn Bröne.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiHjoLänsstyrelsenMiljö

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare