Hoppa till huvudinnehållet

Dyrt med fort och fel vid ombyggnad

Publicerad:
Ett byggföretag tvingas betala drygt 15 000 kronor i byggsanktionsavgift efter att ha inlett en ombyggnad utan startbesked.
Ett byggföretag tvingas betala drygt 15 000 kronor i byggsanktionsavgift efter att ha inlett en ombyggnad utan startbesked. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ibland går det fort och fel. Det kan bli kostsamt att starta ombyggnad utan att först invänta startbesked från byggnadsnämnden. En läxa ett byggföretag i Hjo nu får dra lärdom av och tvingas betala drygt 15 000 kronor i byggsanktionsavgift.

Det var i midsommarveckan bygglovsenheten i Hjo startade ett tillsynsärende sedan det hade uppdagats att en ombyggnad till bostad i en fastighet hade startat utan vare sig att tekniskt samråd hade hållits eller startbesked beviljats av byggnadsnämnden.

Bygglov beviljades redan förra året och i efterhand har det hållits tekniskt samråd och getts ett delstartbesked för färdigställande av den blivande bostadens våtrum.

Enligt plan- och bygglagen ska en byggsanktionsavgift tas ut om man påbörjar en bygglovspliktig ändring utan startbesked. I det här fallet skulle avgiften hamnat på 61 852 kronor.

Byggnadsnämnden enades dock om att stanna vid en fjärdedels avgift på drygt 15 00 kronor.

Artikeltaggar

Bostad och byggenEkonomiHjo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.