Hoppa till huvudinnehållet

Här får hjältarna inom vård- och omsorg äntligen skratta: ”Stor igenkänning”

Publicerad:
Stresscoachen Ninni Länsberg gör här en humoristiskt och slående imitation av hur en dag kan te sig i dagens samhälle med hjälp av en uppblåsbar hammare. Hammaren ska imitera höga krav från omvärlden, stress och oändligt med intryck.
Stresscoachen Ninni Länsberg gör här en humoristiskt och slående imitation av hur en dag kan te sig i dagens samhälle med hjälp av en uppblåsbar hammare. Hammaren ska imitera höga krav från omvärlden, stress och oändligt med intryck. Foto: Christoffer Tuulik

De tar hand om andra människor – stressar för att vara alla till lags – men får ändå inget överflöd vid slutet av da'n.

Vård- och omsorgspersonalen i Hjo bytte roller och blev ompysslade för en dag under så kallade återhämtningsdagar i kommunens regi.

Ett 50-tal vårdbiträden, undersköterskor, boendestödjare och anställda inom andra vård- och omsorgsyrken sitter i en konferenssal på hotell Bellevue. Föreläsaren Nina Länsberg, som arbetar som stresscoach, lockar många till skratt. Inte minst när hon plötsligt plockar fram en hammare och slår vilt omkring sig på stolar och inventarier i salen. Naturligtvis var hammaren uppblåsbar och användes för att likna hur en dag med många stresspåslag kan te sig.

– Allt går i raketfart. Allt ska mätas. Man blir aldrig nöjd, vare sig i arbetslivet eller i privatlivet. Har du inte gjort något helt perfekt så ska det helst inte göras alls, säger hon.

Tips och råd

Aldrig får man vara nöjd, nej, utan helst ska saker göras bättre och bättre för var dag som går, som hon beskriver det för åhörarna.

– Försök vara glad när du kommer till jobbet, försök prata om det positiva som trots allt sker omkring oss i vardagen. Om man sedan har haft en hanterbar arbetsdag ska man vara nöjd med det när man kommer hem. Försök att lyfta varandra i det stora och det lilla, försök hitta en harmoni i det som trots allt är positivt. Då är det lättare att möta det negativa, säger Nina Länsberg.

Här får hjältarna inom vård- och omsorg äntligen skratta: ”Stor igenkänning”
Här får hjältarna inom vård- och omsorg äntligen skratta: ”Stor igenkänning” Foto: Christoffer Tuulik

Boendestödjarna Gittan Wester och Johanna Rosenbrink tycker det var igenkännande.

– Många är vi som springer från ställe till ställe, stressar oss genom dagen för att hinna till ställe efter ställe. Helst ska allt göras helt perfekt, det är så det är i samhället överlag i dag, säger Gittan Åberg.

– Som vi skrattat. För visst blir man aldrig nöjd utan jagar efter bättre och bättre. För vem gör man det egentligen? Det är tänkvärt, säger Johanna Rosbrink.

Fantastisk personal

Alla tillsvidareanställda inom vård- och omsorg, cirka 400 anställda, medverkar gruppvis på återhämtningsdagarna som nu hålls. För en dag får alla sätta sig ned utan arbetskläder, ta en paus från det dagliga arbetet och lyssna på föreläsare och inspiratörer. De blir serverade frukost och lunch i stället för att servera det åt andra.

– Vi vill lyfta varje enskild medarbetare, alla ska känna sig stolta över det fantastiska arbete de utför dagligen ute i verkligheten både före, under och efter pandemin. Aktiviteter som denna ökar vår attraktivitet som arbetsgivare, säger Tor Kempe, enhetschef inom äldreomsorgen.

Följer upp åsikter

Förutom ren inspiration ges också möjlighet att dryfta synpunkter om sin arbetssituation till vardags.

– Det är viktigt att ge personalen möjlighet att i lugn och ro diskutera arbetsmiljön och de åsikter vi får in kommer tas vidare i organisationen. Vi kommer följa upp det som en röd tråd med chefer, för att se till att ingen faller mellan stolarna. Personalen kan vara med och påverka arbetsmiljön, det är viktigt att tillåtas stanna upp och få fler perspektiv, säger Tor Kempe.

Inte ofta det händer

För ett tiotal år sedan hölls en liknande aktivitet, med andra ord är det inte ofta. Hjo kommun har fått drygt två miljoner kronor genom statsbidraget "främja ett hållbart arbetsliv", vilket gav kommunen ekonomisk möjlighet att hålla dagarna.

– Naturligtvis borde det ske oftare. Vi tar in vikarier för all ordinarie personal, så det är inte gratis. Vi arbetar för att framöver kunna rymma fler aktiviteter, både små och stora, för personalen i vår befintliga budget, säger Tor Kempe.

Läs också:

Många fortsatt sjuka i covid-19

Artikeltaggar

ArbeteCoronavirusetHjoHjo kommun (org)Vård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.