Hoppa till huvudinnehållet

Så kryssade Skaraborgarna: Nykomling fick flest röster

Publicerad:
Jonas Eriksson (SD) från Varola utanför Skövde, kan vara nöjd efter nästan 3 000 kryss i personvalet till Västra Götalandsregionen.
Jonas Eriksson (SD) från Varola utanför Skövde, kan vara nöjd efter nästan 3 000 kryss i personvalet till Västra Götalandsregionen. Foto: Helene Magnusson

Kan personrösterna bidra till att Skaraborg får två nya regionråd? Den ene skulle tacka ja direkt vid en förfrågan. Den andre skulle överväga ett sådant erbjudande.

Allra flest kryss bland samtliga partier i Skaraborg, på valsedeln till Västra Götalandsregionen, fick Jonas Eriksson (SD) från Skövde, med nästan 3 000 kryss. Procentuellt sett, med hänsyn till antalet röster i varje valkrets, så slår han därmed Sverigedemokraternas nuvarande två regionråd, Heikki Klaavuniemi och Håkan Lösnitz.

Men vad kryssen egentligen har för betydelse för en regionrådspost är oklart. I och med att Jonas Eriksson stod överst på Skaraborgslistan, så har det inte någon betydelse för ordningen i vem som tar plats i regionfullmäktige.

Det är första gången som Jonas Eriksson ställer upp i regionvalet.

– Det är väldigt hedrande att ha fått så många kryss. Vi har valt att sätta lite nya grepp, och det är inte bara jag som fått många kryss. Jag är första namn, men både Elin Härling och Åse Nicklasson har fått nästan 800 röster vardera. Det är förträffligt bra, säger Jonas Eriksson.

Om ett par veckor ska Sverigedemokraterna ha ett konsoliderande möte där de ska diskutera framtida nomineringar till olika poster. Jonas Eriksson vill inte spekulera i vilken position han skulle kunna få.

– Men skulle man få något spännande erbjudande från regiongruppen så kommer jag rimligtvis överväga det noggrant.

Vill bli regionråd

En annan Skaraborgare som fått många kryss, i relation till partiets storlek, är Liberalernas Pär Johnson från Lidköping, som också är ordförande för Skaraborgs sjukhusstyrelse. Han har fått 677 personkryss vilket motsvarar 9,7 procent av rösterna.

– Det är fantastiskt roligt. Det är inte så lätt att få förtroende igen när man suttit i majoritet, säger han.

I dag är Pär Lundqvist från Landvetter, regionråd för Liberalerna i Västra Götaland. I hans valkrets som är dubbelt så stor som Skaraborg, fick han 387 röster eller motsvarande 2,8 procent.

Pär Johnson skulle inte tacka nej till om han fick förfrågan om att bli regionråd.

– Jag har tidigt framfört en önskan om att bli regionråd. Men Pär Lundqvist är också intresserad och förhoppningen var att få två platser.

Men valresultatet ger inte den möjligheten.

Det är i slutändan partiets medlemmar som avgör efter att ett nomineringsmöte föreslagit kandidater till olika poster. Enligt Pär Johnson kommer det mötet nog inte äga rum förrän om en eller ett par veckor.

– Men Pär Lundqvist gör ett bra jobb, det skulle inte vara tråkigt om han fortsätter, poängterar Pär Johnson.

Pär Johnson (L), kan glädja sig åt att ha fått störst andel personröster av Liberalerna i regionen.
Pär Johnson (L), kan glädja sig åt att ha fått störst andel personröster av Liberalerna i regionen. Foto: Helene Magnusson

Liberalerna i regionen, har precis på riksnivå, backat en del, med ungefär två procentenheter jämfört med förra valet. I Skaraborg ser det något bättre ut med en nedgång på 1,3 procentenheter.

Men det skiljer mycket mellan städerna i Skaraborg. I Lidköping har 6,7 procent röstat på Liberalerna i regionvalet, i Skövde 4,1 procent och i Mariestad 2,5 procent.

Populärt kommunalråd

I Mariestads kommun har kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) lyckats få med sig många väljare i kommunvalet. Moderaterna fick nästan 44 procent av rösterna. Även i regionen har det gått bra för Abrahamsson fram som får 1 000 kryss och kliver på så vis från sjätte till andra plats på valsedeln. Hans partikamrat och i dag regionråd Linn Brandström från Töreboda, toppar Skaraborgslistan med drygt 1 500 kryss.

För Socialdemokraternas del så toppar Alex Bergström, Falköping, med knappt 1 600 personröster. Procentuellt sett motsvarar det 2,8 procent av de som röstade på Socialdemokraterna i Skaraborg.

Regionrådet Conny Brännberg (KD) från Skövde har fått många kryss, 1 460 stycken, vilket motsvarar närmare nio procent av rösterna. Han går därmed om Stefan Svensson, från Alingsås, som också är spekulant på regionrådsposten, men bara fick 3,1 procent av rösterna i sin valkrets.

Gunilla Druve Jansson (C) från Skara fick 730 röster i Skaraborg vilket motsvarar 5,9 procent.

Lägst antal och andel av partirösterna, fick Peter Sögaard, Miljöpartiet.

Personröster i Skaraborg

Antalet personröster och andelen av partiets skaraborgsröster i procent.

Jonas Eriksson (SD): 2 996 (9,9)

Conny Brännberg (KD): 1 460 (8,9)

Alex Bergström (S): 1 573 (2,8)

Linn Brandström (M): 1 523 (4,5)

Gunilla Druve Jansson (C): 730 (5,9)

Pär Johnson (L): 677 (9,7)

Annika Holmén (V): 524 (5,1)

Peter Sögaard (MP): 153 (4,0)

Artikeltaggar

PolitikVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.