Hoppa till huvudinnehållet

40 blir nya 50 i västerort: ”Det har fungerat bra i Hjo”

Publicerad:
Hastigheten i Blikstorps och Korsberga tätorter sänks från 50 till 40 kilometer i timma från den 20 oktober.
Hastigheten i Blikstorps och Korsberga tätorter sänks från 50 till 40 kilometer i timma från den 20 oktober. Foto: Lars-Ola Carlén

De två tätorterna Blikstorp och Korsberga får sänkt bashastighet. Trafiknämnden har nu beslutat att sänka hastigheten till 40 kilometer i timman. Samma som i Hjo stad.

– Det har fungerat bra i Hjo, tycker jag, och det är bättre att sätt ned hastigheten än att bygga en massa hinder på gator och vägar, resonerar trafiknämndens ordförande Lars Glad (M).

Hastighetssänkningen har kommit till efter påtryckningar från boende på de båda orterna i västra kommundelen.

– Vi har fått propåer om att det går för fort på vägarna, och nu får polisen ett verktyg att lättare kunna bötfälla de som gasar för mycket. Samtidigt slipper de som sköter sig en massa onödiga trafikhinder, säger Lars Glad.

Ändrad skyltning

Eftersom det är Trafikverket som är väghållare ligger ansvaret där för omskyltning på infarterna till respektive tätort.

Den nya hastigheten börjar gälla från den 20 oktober.

När det gäller den östra infarten till Korsberga vill kommunen flytta tätortsgränsen närmare Lillån, åt Hjohållet till.

– Kurvan innan Lundblads grävfirma har dålig sikt och vi har föreslagit att det ska skyltas 40 därifrån, men det har Trafikverket hittills motsatt sig. Vi får fortsätta arbeta med den frågan, säger Lars Glad.

Vill slippa vägansvar

Samtidigt har Trafikverket framfört önskemål om att kommunen ska ta över ansvaret för drift och underhåll av den gamla landsvägen, Rusarpsvägen, genom Korsberga.

– Vi ser ingen anledning i nuläget att göra det, så länge Trafikverket inte gör något åt vägen mellan Hjo och Korsberga, resonerar Lars Glad.

Även Kapellvägen genom Grebban vill Trafikverket slippa ha ansvar för. Men kommunen har samma inställning här.

– Kanske sen, men inte nu.

Artikeltaggar

KorsbergaLars GladTrafikverketTransport

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.