Hoppa till huvudinnehållet

Genväg blev senväg: Försökt köra över gamla järnvägsbron

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Arbetet med att bygga om bron över ån Yan vid Kvarnegården i Korsberga är i full gång och beräknas vara klart i slutet av oktober.
Arbetet med att bygga om bron över ån Yan vid Kvarnegården i Korsberga är i full gång och beräknas vara klart i slutet av oktober. Foto: Lars-Ola Carlén

Ombyggnaden av bron över ån Yan i Korsberga betyder längre resväg för boende i den västra kommundelen. Några bilister har försökt ta en genväg på banvallen mellan Korsberga och Blikstorp via den gamla järnvägsbron över Yan. Dock visade det sig bli en senväg då bron är avstängd och inte är anpassad för fordonstrafik.

Åtminstone tio minuter, en kvarts längre resväg blir det för boende i Korsberga och Blikstorp som pendlar och brukar åka vägen mellan Korsberga och Fridene över ån Yan. Trafikverket bygger om bron vid Kvarnegården i Korsberga och biltrafiken hänvisas att köra via Bruntorp, Värsås och Djursätra i stället. Västtrafiks linjebussar kör från Korsberga via Dannemarka, Kilen och Vädbjörnstorp till Blikstorp och vice versa.

För att spara tid tänkte några bilister nyligen ta genvägen via banvallen. Det visade sig dock bli en senväg. Den gamla järnvägsbron har aldrig varit avsedd för biltrafik och därför inte underhållits sedan sista tåget gick 1967. Bron är avstängd för biltrafik, men det hindrade inte några bilister från att försöka skruva loss avspärrningen. Detta tycks dock inte ha lyckats och det blev att vända och ta den långa vägen i stället.

Kommunen har nu infört stopp för trafik med motordrivet fordon på banvallen från Fridenevägen i Korsberga.

Kommunen har satt upp vägmärke för att förhindra motorfordon att ta genvägen via banvallen från Korsberga till Blikstorp.Lars-Ola Car
Kommunen har satt upp vägmärke för att förhindra motorfordon att ta genvägen via banvallen från Korsberga till Blikstorp.Lars-Ola Car Foto: Lars-Ola Carlén

Artikeltaggar

KorsbergaTrafikTrafikverketTransportVästtrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.