Hoppa till huvudinnehållet

Så gick det för partiet Nyans och andra ”övriga” partier i Hjovalet

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Partiet Nyans och Medborgerlig samling var några av de "övriga partierna" som fick ett antal röster av Hjoborna i kommunvalet.
Partiet Nyans och Medborgerlig samling var några av de "övriga partierna" som fick ett antal röster av Hjoborna i kommunvalet. Foto: Johan Nilsson/TT

Miljöpartiet blev störst bland övriga partier som inte kandiderade i Hjovalet. Partiet som stod utan kandidater i kommunvalet fick obetydliga 0,95 procent av rösterna. Och partiet Nyans fick fyra lokala röster.

Den som av någon anledning inte vill rösta på de etablerade partierna kan rösta blankt, alltså lämna en blank valsedel i valkuvertet. Möjligheten finns dock att i stället rösta på något helt annat, genom att skriva till vad som helst på en blank valsedel.

Så har cirka 79 Hjobor gjort i kommunvalet den här gången. Miljöpartiet som inte varit representerade i fullmäktige sedan 2018 och inte heller anmälde någon kandidat i det här valet fick ändå 59 röster, motsvarande 0,95 procent av rösterna. Noterbart är att det krävs tre procent av rösterna för att nå fullmäktige i kommunvalet.

Feministiskt initiativ fick sex röster, motsvarande 0,10 procent. Partiet Nyans fick fyra röster i Hjovalet, varav två i valdistriktet Hjo Södra Grevbäck. Fyra röster innebär i procent något så betydelselöst som 0,06 procent av rösterna. Knapptryckarna fick också fyra röster och Partiet MoD tre stycken.

En röst vardera har följande partier fått i Hjovalet 2022: Medborgerlig Samling, Piratpartiet och Landsbygdspartiet Oberoende.

I valet till regionfullmäktige har 141 Hjobor röstat på övriga partier. Demokraterna fick 22 regionröster från Hjo och partiet Nyans fick fyra röster av Hjoborna, även i regionvalet. I riksdagsvalet har 68 väljare i Hjo röstat på övriga partier, vilka är ännu inte offentliggjort, då valresultatet ännu är preliminärt.

Läs mer:

Här kan du läsa allt om kommunvalet i Hjo 2022Här räknas de sista 157 rösterna i kommunvalet – C går om KD

Artikeltaggar

HjoHjo kommun (org)KommunalvalPolitikValVal 2022

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.