Nästa generation Smedberg ska göra avtryck

Pappans uppmaning: ”Du måste hota lite mer”

Pappa var målskytt i Skövde AIK på 90-talet. Nu tycker han att sonen "måste hota lite mer" på isen.

– Jag lyssnar på vad han säger, men ibland får jag stänga av öronen, säger Emil Smedberg.

Det är dags för en ny generation Smedberg att göra avtryck i Skövdeidrotten. På 90-talet vann en snabb och målfarlig Johan Smedbergs SLA:s guldboll för sina insatser i Skövde AIK. Nu ska sonen, Emil, vara tongivande i Billingehov och Skövde IK.

Johan Smedberg färgade Skövdeidrotten på 90-talet. Nu är det Emils tur.
Johan Smedberg färgade Skövdeidrotten på 90-talet. Nu är det Emils tur. Foto: Anton Gustavsson

Någon Hockeymetropol är inte Hjo, någon ishall finns inte och med en pappa som varit framgångsrik i fotboll borde det kanske inte blivit hockey för Emil Smedberg, men det blev det.

– Vi var några från Hjo som spelade hockey faktiskt, men inte många. Det var mest fotboll och handboll för de flesta.

Johan Smedberg har följt sin sons karriär noga. Eller karriärer, för den delen. Pappa Johan var tränare för det IFK Hjo lag som Emil spelade i.

– Jag tämjde honom rätt bra... Nej, men det är inte alltid så lätt att vara både pappa och tränare, men han har fått utvecklas i bra takt både i fotboll och hockey.

– Sedan har jag kanske pushat honom rätt hårt så att man ibland kan tro att man är en idiotförälder.

Johan Smedbergs väg till Skövde AIK var kort. Emils har gått via Karlskoga, Örebro och Forshaga.
Johan Smedbergs väg till Skövde AIK var kort. Emils har gått via Karlskoga, Örebro och Forshaga. Foto: Anton Gustavsson

Det var i början på 90-talet Johan Smedberg gjorde en flytt som knappast varit möjlig idag. Han lämnade då botten av seriesystemet till ett Skövde AIK som då spelade i näst högsta serien.

– Det var inte som i dag att man stack iväg tidigt, utan jag lämnade Hjo när jag var 22 eller 23. Jag gick från femman direkt till Skövde AIK. Det går knappt att göra nu, men jag hade haft några riktigt bra år i Hjo där jag hade öst in mål. Det var några klubbar som hade ryckt i mig, men sedan hörde Christer Swärd och Skövde AIK av sig.

Snabb och målfarlig är den kortfattade beskrivningen av fotbollsspelaren Johan Smedberg. Målfarligheten tog honom vidare till Degerfors och Allsvenskan innan en knäskada tvingade honom att sluta runt millenniumskiftet.

– Jag var hungrig på att göra mål, jag tyckte verkligen om att göra mål. Jag kan se lite likheter mellan mig och Emil i att han har ett bra spelsinne och koll på läget hela tiden, men han är lite mindre egoistisk än vad jag var.

– Han kommer antagligen göra fler assist än mål. Jag får vara på honom lite om att han måste hota lite mer. Det brukar jag säga, ”du måste hota mer”.

Johan och Emil Smedberg.
Johan och Emil Smedberg. Foto: Anton Gustavsson

Pappa Smedberg vill inte kalla det råd eller tips. ”Så mycket vet jag inte om hockey”, säger han, men far och son pratar mycket hockey. Både när de ses och på telefon.

– Det är inte bara om mina matcher vi pratar, utan vi pratar om hockey rent generellt. Han har bra koll på hockeyn så jag lyssnar på vad han säger, men ibland får jag stänga av öronen...

Emil Smedberg fortsätter:

– Det har varit roliga, men också tråkiga samtal när man mått dåligt över att hockeyn gått dåligt. Jag gillar att höra vad han har att säga både när det går bra och dåligt och pappa har inga problem med att prata om det.

Emil Smedbergs moderklubb är Tibro IK, men forwarden har även spelat i SIK:s ungdomsverksamhet. I gymnasieåldern gick flyttlasset till Värmländska Karlskoga där det blev två säsonger innan det blev spel i Örebros juniorverksamhet. Efter två säsonger i Forshaga är han nu på plats i Skövde.

Foto: Anton Gustavsson

Johan Smedberg har följt sin sons hockeykarriär noga. Det har blivit många timmar i bil mellan Hjo och Karlskoga och Hjo och Örebro. Resorna norrut lär minska, men knappast avta helt.

– Jag har rötter kvar i Degerfors så jag kunde träffa en del folk där när Emil spelade i Karlskoga. Emil har en lillebror som går fotbollsgymnasiet i Degerfors också, tvillingsyrran är uppe i Karlstad och pluggar så det har blivit mycket Värmland.

Emil Smedbergs väg till Skövde IK har varit lite längre än Johans var till Skövde AIK. Men 22-åringen är nu på plats i ett SIK som börjar säsongen på söndag.

– Det är en härlig trupp vi har. Det känns som att vi är på rätt väg. Det känns på grabbarna att det finns någonting att tro på.

Publicerad:

Artikeltaggar

IshockeySkövde AIKSkövde IK