Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Här är skaraborgarna som tar plats i regionfullmäktige

Publicerad:
Den 24 oktober blir det första mötet för nya regionfullmäktige i Västra Götaland (Bilden tagen från en digital sändning tidigare i år)
Den 24 oktober blir det första mötet för nya regionfullmäktige i Västra Götaland (Bilden tagen från en digital sändning tidigare i år)

Totalt 25 personer från Skaraborg tar plats i nya regionfullmäktige i Västra Götaland. Det står klart efter att länsstyrelsen nu räknat färdigt.

Flest representanter kommer från Skövde med sju personer, följt av Falköping med fyra. Lidköping får två representanter i opposition, ingen från de nya rödgröna ledarpartierna. Mariestad får dock med sig en rödgrön politiker.

Nu har länsstyrelsen räknat färdigt alla valsedlar och kryssade namn för Västra Götalandsregionen. Det innebär att det finns en lista på exakt hur många mandat varje parti har fått och vilka personer som tar plats i fullmäktigesalen den 25 oktober.

Bland de 149 platserna i regionfullmäktige kommer 25 att upptas av skaraborgare. Medelåldern ligger på 51 år och det är 14 kvinnor och 11 män. Den yngsta från Skaraborg är Sverigedemokraten Elin Härling, 37 år, från Vara. Äldst är Kristdemokraten Conny Brännberg från Skövde.

Socialdemokraterna är största parti och får plats med åtta personer från Skaraborg. Näst flest får Moderaterna med fem mandat följt av Sverigedemokraterna med fyra.

Skövde får sju ledamöter vilket är flest antal av kommunerna i Skaraborg. Fyra av dem kommer representera den nya regionledningen som presenterades i torsdags, med S, V och MP. Falköping får två personer i den rödgröna koalitionen och två i opposition.

Bara opposition

Lidköping kommer inte att ha någon ledamot i regionfullmäktige från de rödgröna. De två partier som är representerade är oppositionspartierna Liberalerna och Centerpartiet.

Mariestad blir representerat av en ledamot från Socialdemokraterna, Sebastian Ekeroth Clausson. Kommunalråd Johan Abrahamsson (M) fick många personröster, men står kvar på sin sjätteplats på regionlistan och blir därmed ersättare i regionfullmäktige.

Den enda person som lyckats kryssa sig förbi någon partikamrat på grund av personvalet, är Centerpartiets Frida Nilsson från Lidköping som går om Gunilla Druve Jansson från Skara, och tar en första plats på Centerns valsedel. Men eftersom Centerpartiet får två mandat från Skaraborg så får även Gunilla Druve Jansson en plats i regionfullmäktige.

Hur många regionråd som kommer att representera Skaraborg är dock inte klart ännu. I dag har Skaraborg tre regionråd, Linn Brandström (M), Conny Brännberg (KD) och Alex Bergström (S). Linn Brandström aviserade redan före valet att hon inte längre vill jobba heltid i regionen. Hon satsar nu istället mer av sin tid på Töreboda kommun.

De här personerna tar plats i regionfullmäktige den 25 oktober:

Moderaterna:

Linn Brandström, 47, Töreboda

Ronnie Brolin, 40, Vara

Björn Thodenius, 58, Gullspång

Theres Sahlström, 47, Skövde

Ed Kahrs, 53, Falköping

Centerpartiet:

Frida Nilsson, 38, Lidköping

Gunilla Druve Jansson, 58, Skara

Liberalerna:

Pär Johnson, 59, Lidköping

Kristdemokraterna:

Conny Brännberg, 66, Skövde

Maria Bruckshaw, 64, Falköping

Socialdemokraterna:

Alex Bergström, 48, Falköping

Anna-Karin Skatt, 55, Tidaholm

Sebastian Ekeroth Clausson, 40, Mariestad

Maria Hjärtqvist, 47, Skövde

Peter Legendi, 61, Götene

Carina Gullberg, 58 Gullspång

Johan Ask, 44, Skövde

Susanne Berglund, 49, Falköping

Vänsterpartiet:

Annika Holmén, 43, Skövde

Eva-Lena Öman, 56, Hällekis

Miljöpartiet:

Peter Sögaard, 63, Skövde

Sverigedemokraterna:

Jonas Eriksson, 39, Skövde

Elin Härling, 37, Vara

Åse Nicklasson, 53, Tibro

Kristin Skogen, 50, Essunga

Artikeltaggar

PolitikVal 2022Västra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.