Vägen mellan Hjo och Korsberga har varit ett hett diskussionsämne under flera år. Såväl kommunen som boende och näringsidkare har haft synpunkter på underhållet och utformningen av vägen. Nu har Trafikverket startat en åtgärdsvalsstudie kring den 12 kilometer långa vägsträckan som förbinder Hjo med den västra kommundelen.
Redan då järnvägen mellan Hjo och Stenstorp lades ned 1967 utlovades förbättringar och uträtning av vägen från Hjo till Korsberga. I mitten av 1980-talet var det nära att spaden sattes i jorden, men pengarna flyttades i stället till bygget av den nya vägen till Tibro, som skulle få gymnasieskola.
– Det är svårt att få loss pengar till de fyrsiffriga vägarna, konstaterar trafiknämndens ordförande Lars Glad (M).
Vägen mellan Hjo och Korsberga är en sådan fyrsiffrig väg. Väg 2879 närmare bestämt.
– För oss i kommunen är det en viktig väg. Det är livlinan västerut, poängterar Lars Glad.
Fler uppvaktningar
Trots flera uppvaktningar från kommunen, boende och näringslivet har inget nämnvärt hänt för att förbättra vägstandarden.
Vägen fanns med bland de tio prioriterade vägar Skaraborgs kommunalförbund tog fram inför fördelningen av 220 miljoner kronor som avsatts för underhåll av det mindre vägnätet under åren 2022–2025. Men Korsbergavägen hamnade på plats sex, precis utanför de fem vägar som regionstyrelsen beslutade skulle få del av pengarna.
Senast något hände var när Trafikverket tillsammans med kommunen bekostade en gång- och cykelväg utmed vägen från Hjo till Högaliden.
– Det blev en dyrbar historia för kommunen, minns Lars Glad, som helst inte vill se en fortsatt delfinansiering av Trafikverkets projekt.
Slalomväg för bilar
I samband med att gång- och cykelvägen byggdes lades en ansenlig summa på att sätta upp chikaner och andra farthinder på vägbanan. Till förtret för bilister och tyngre fordon, som får köra slalom mer än en gång för att ta sig fram på vägen. Pengar till att bättra på vägbeläggningen saknades dock.
Enligt Trafikverkets beräkningar passerar 700 fordon per dygn på vägen, varav en hel del tung trafik. Förutom linjebussar finns det åkerier, grävfirma och transporter till och från lantbruk och kycklinguppfödningar som är beroende av vägen. Efter att förskolan flyttat in i Korsberga skola bussas dessutom elever till Hjo för studier i en del ämnen.
Uppstartsmöte
Kommunen har årliga samtal med Trafikverket och nu har det resulterat i att verket ska genomföra en så kallad åtgärdsvalsstudie kring vägen.
– Ett uppstartsmöte har genomförts där såväl kommunen som berörda längs vägen deltog. Ett särskilt möte har även genomförts med gröna näringar, berättar Lars Glad.
Tanken med en åtgärdsvalsstudie är att få en helhetsbild och hitta hållbara förslag till åtgärder.
– Kommunen har redovisat synpunkter, bland annat behovet av förbättrade gång- och cykelvägar i Korsberga tätort, säger Lars Glad.
Nästa möte med Trafikverket är planerat till den 31 oktober.