Hoppa till huvudinnehållet

Om årets Nobelpristagare: ”Inget bekant namn för min del”

Publicerad:
"Här har vi två böcker av årets Nobelpristagare Annie Ernaux" upplyser bibliotekarie Fredrika Johansson boklånare Ronnie Cryner.
"Här har vi två böcker av årets Nobelpristagare Annie Ernaux" upplyser bibliotekarie Fredrika Johansson boklånare Ronnie Cryner. Foto: Marita Sjöquist

Det var den franska författaren och litteraturprofessorn Annie Ernaux som fick Nobelpriset i litteratur 2022, vilket i går uppmärksammades på biblioteket i Hjo.

– Vi satt här och väntade in tillkännagivandet, vilket var väldigt trevligt, säger boklånare Ronnie Cryner.

Prick klockan 13:00 i går steg enligt tradition Svenska Akademins ständige sekreterare, Mats Malm, ut genom dörrarna i Börshuset och tillkännagav att årets Nobelpristagare i litteratur var den franska författaren Annie Ernaux. Motiveringen löd enligt följande: "för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”.

Pristagaren får förutom äran ta emot 10 miljoner kronor.

På biblioteket i Hjo var det en liten skara som följde tillkännagivandet live via dator och en av dem var besökaren Ronnie Cryner.

– Vi hade lite försnack innan om vem som skulle få priset, men detta var inget bekant namn för min del. Däremot hade vi väldigt trivsamt före, under och efter sändningen. Hoppas på att detta kan bli en trevlig tradition här på biblioteket, säger han och ler.

Två böcker av årets Nobelpristagare Annie Ernaux: Åren och En flickas memoarer
Två böcker av årets Nobelpristagare Annie Ernaux: Åren och En flickas memoarer Foto: Marita Sjöquist

Bibliotekarie Fredrika Johansson var snabb med att leta fram två titlar ut bokhyllorna av den stekheta författarinnan, som har en förkärlek att skriva självbiografiska romaner.

I Hjo fanns titlarna Åren och En flickas memoarer. Hjo ingår även i Bibliotek Mellansjö och här finns ytterligare två titlar med Annie Ernaux på svenska och ännu fler på franska.

– Annie Ernaux har innan legat högt på bettinglistorna, så det var ingen skräll att hon fick Nobelpriset även om det spekulerats om många andra författare. Däremot var det ganska väntat att det skulle bli en europé, avslutar Fredrika Johansson.

Nobelpristagare i litteratur från 2011-2022

2022 Annie Ernaux, Frankrike

2021 Abdulrazak Gurnah, Storbritannien (född i Zanzibar)

2020 Louise Glück, USA

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien (född i Japan)

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Belarus

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

Artikeltaggar

Annie ErnauxBibliotek MellansjöBöckerFörfattareHjoHjo stadsbibliotekLitteraturNobelpriset

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.