Hoppa till huvudinnehållet

Lång säsong över – Linnéa och Nisse på pallen

Publicerad:
Linnéa Åkesson höll fast vid silvret i årets SM. Skövdetjejen var bara sju poäng bakom Linköpings Hanna Berzelius som tog sitt åttonde raka guld.
Linnéa Åkesson höll fast vid silvret i årets SM. Skövdetjejen var bara sju poäng bakom Linköpings Hanna Berzelius som tog sitt åttonde raka guld.

Hjoborna Linnéa Åkesson och Nisse Bengtsson fick kliva upp på prispallen när endurons SM summerades efter en lång säsong.

Premiären kördes i Tibro i april. Nästan ett halvår senare avgjordes den sjunde och sista deltävlingen i endurons SM-serie i Uppsala.

I fjol blev det en bitter avslutning på enduro-SM för Hjobon Linnéa Åkesson. FMCK Skövde-föraren låg tvåa inför avslutningen, men petades ner till tredjeplatsen.

I år var läget det samma – eller egentligen ännu bättre.

Inför den sista deltävlingen i Uppsala låg Åkesson tvåa, med bara fyra poäng upp till Linköpings Hanna Berzelius som har dominerat svensk damenduro de senaste åren.

Åkesson utmanade

Det var längesedan någon utmanade Berzelius så som Åkesson har gjort på senare tid, men i SM räckte det inte hela vägen i år för 19-åringen.

Berzelius vann den sista deltävlingen i Uppsala och tog därmed sitt åttonde raka (!) SM-guld. För Linnéa Åkesson blev det silver efter en andraplats – 16 sekunder bakom Berzelius – i avslutningen.

– Det var en hyfsad bra dag, men jag gjorde några misstag, några småvurpor. Men även om jag hade vunnit så hade det inte räckt till guldet då Hanna förmodligen ändå hade blivit tvåa i dag, säger Åkesson som landade sju poäng bakom Berzelius i totalen.

– Det känns ändå skönt att man närmar sig henne och jag har lärt mig mycket i år, säger hon.

Ella blev totalt fyra

Åkessons klubbkollega Ella Bengtsson var trea i Uppsala, men fick nöja sig med en fjärdeplats i totalen efter att ha nollat en deltävling i Töreboda där hon inte kom till start.

Hjokillen Nisse Bengtsson, FMCK Skövde, lade beslag på bronset i JSM2.
Hjokillen Nisse Bengtsson, FMCK Skövde, lade beslag på bronset i JSM2.

Yog brons i JSM2

Det blev ytterligare en medalj för FMCK Skövde när Nisse Bengtsson lade beslag på bronset i JSM2.

Ifjol gjorde Bengtsson det samma i JSM1-klassen.

Hämtade guldet

I SM2-klassen kunde Albin Elowson hämta hem guldmedaljen.

Skövdeföraren säkrade titeln redan vid den näst sista deltävling i Töreboda för tre veckor sedan.

Nu blev det en ny klasseger i Uppsala för Elowson som därmed har gått rent i SM2-klassen i årets SM.

I Knobby Swedish Enduro Championship där samtliga klasser räknas in fick Elowson se sig besegrad av Micke Persson vid de tre sista deltävlingarna, men efter sju körda tävlingar knep Elowson totalsegern även där.

– Det är skönt att ta en ny SM-titel. Det känns att jag har varit jämn över hela säsongen och SM har varit riktigt bra. En titel får man bara genom att vara jämn en hel säsong och det har jag varit, säger Albin Elowson.

Medalj till Tibro MK

Tibro MK kan konstatera en medalj i årets mästerskap. Det var Marcus Adielsson som löste den saken när han körde in som tvåa i SM3-klassen bakom Karlskogas Micke Persson.

I totalen, Knobby Swedish Enduro Championship landade Adielsson på åttonde plats när SM-säsongen summeras. I SM1-klassen tog Falköpings MK:s Oskar Ljungström brons.

Fakta

Medaljörerna i enduro-SM 2022:

SM1: 1) Niklas Persson, Karlskoga EK, 117, 2) Jimmy Wicksell, Uppsala MK, 109, 3) Oskar Ljungström, Falköpings MK, 108.

SM2: 1) Albin Elowson, FMCK Skövde, 140, 2) Joakim Grelsson, Fältjägarna EF, 102, 3) David Kadestam, Göta MS, 77.

SM3: 1) Micke Persson, Karlskoga EK, 120, 2) Marcus Adielsson, Tibro MK, 115, 3) Joakim Nordin, SMK Gävle, 95.

SM Dam: 1) Hanna Berzelius, Linköpings MS, 124, 2) Linnéa Åkesson, FMCK Skövde, 117, 3) Emelie Nilsson, MA Lerum, 97.

JSM2: 1) Axel Semb, Göta MS, 122, 2) Lucas Vågberg, Göta MS, 120, 3) Nisse Bengtsson, FMCK Skövde, 86.

Artikeltaggar

Ella BengtssonEnduroFMCK SkövdeLinnéa ÅkessonNisse BengtssonTävlingar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.