Hoppa till huvudinnehållet

Nyvalda samlas till upprop

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Ålderspresident Knut Indebetou (M) leder mandatperiodens första sammanträde med kommunfullmäktige.
Ålderspresident Knut Indebetou (M) leder mandatperiodens första sammanträde med kommunfullmäktige. Foto: Lars-Ola Carlén

Nu på torsdag är det upprop för de folkvalda som i valet fick Hjobornas förtroende att leda kommunen de kommande fyra åren. De nyvalda politikerna träffas i fullmäktigesalen i stadshuset och mötet leds av ålderspresident Knut Indebetou. På ärendelistan står bland annat val av ordförande och vice ordförande.

En ny mandatperiod tar sin början och på torsdag kväll är det första sammanträdet för de folkvalda. I egenskap av ålderspresident, alltså den som har suttit i fullmäktige längst tid, är det moderaten Knut Indebetou som leder sammanträdet.

På ärendelistan står blad annat delårsbokslut för perioden januari till augusti, anmälan av den slutliga röstlängden och valärenden. Det ska väljas ett presidium, det vill säga ordförande och vice ordförande i kommunfullmäktige för den kommande mandatperioden. Gångna mandatperioden var Michael Kihlström (KD) ordförande och Jörgen Fransson (S) vice.

Förbereder valen

Därtill ska en valberedning utses med representanter för de invalda partierna, som sedan ska förbereda valen till övriga nämnder, styrelser och kommunalförbund, som tillträder vid årsskiftet. Hur många platser respektive parti får att tillsätta avgörs utifrån valresultatet och eventuella samarbeten. Dessa val brukar ske i samband med decembersammanträdet.

Kommunfullmäktige 2022–2026

Valda ledamöter och ersättare:

Moderaterna:

Ledamöter: Catrin Hulmarker, Ann-Christine Fredriksson, Knut Indebetou, Ola Söderpalm, Ewa F Thorstenson, Richard Bengtsson, Malin Carlbom, Elisabeth Indebetou, Anders Hedman, Björn Fredeby, Kenneth Alfelt, Stefan Swenson, Carina Gortenay. Ersättare: Maria Fredriksson, Anders Larsson, Anders Beckman, Björn Jähnke, Linda Engeroth, Elisabeth Samuelsson, Per Olsson.

Centerpartiet:

Ledamöter: Linnéa Hultmark, Per-Erik Sondell. Ersättare: Berit Henriksson, Klara de Boer.

Liberalerna:

Ledamot: Björn Bröne. Ersättare: Hillevi Blom.

Kristdemokraterna:

Ledamöter: Michael Kilström, Eva-Lott Gram. Ersättare: Samuel Björgvinsson, Marita Holst Fogelström.

Socialdemokraterna:

Ledamöter: Pierre Rydén, Annelie Johansson, Jörgen Fransson, Merja Wester, Kjell-Arne Green, Birgitta Vester, Anders Karlsson, Améle Jaiem. Ersättare: Lars-Göran Svensson, Azra Crnalic, Dan Renquist, Anneli Nilsson.

Vänsterpartiet:

Ledamöter: Sven Forsman, Fredrik Nordh. Ersättare: Sofia Nordh.

Sverigedemokraterna:

Ledamöter: Hasse Nörgaard, Morgan Nörgaard, Bert Ove Andersson, Kenny Åkerberg, Christian Johansson. Ersättare: Jan-Erik Sundling, Carina Åkerberg, Mikael Strömberg.

Valresultatet

Mandat (förändring inom parentes):

Moderaterna 13 (+2)

Centerpartiet 2 (-1)

Liberalerna 1 (-1)

Kristdemokraterna 2 (0)

Socialdemokraterna 8 (0)

Vänsterpartiet 2 (0)

Sverigedemokraterna 5 (5)

Artikeltaggar

Anders BeckmanAnders KarlssonAnders LarssonAnn-Christine FredrikssonCatrin HulmarkerCenterpartietChristian JohanssonEwa F ThorstensonFredrik NordhHjoJörgen FranssonKommunfullmäktigeKristdemokraternaLiberalernaMaria FredrikssonMichael KihlströmMikael StrömbergModeraternaOve AnderssonPer OlssonPolitikRichard BengtssonSamhälleSocialdemokraternaStyrelserSven ForsmanSverigedemokraternaValValberedningVänsterpartiet

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.