Från den första december slutar Lindra second hand och Hjo can help att hämta skänkta föremål på återvinningscentralen, ÅVC. Trots flera åtgärder har inlämningscontainern missbrukats. Nu väljer Hjobutikerna att begränsa inlämningen till respektive butik under utsatta tider.
Trasiga apparater, krossat porslin, och fuktskadade möbler. Trots hjälp med rensning fylls containern på återvinningscentralen snabbt upp igen med saker som aldrig kommer ut i butikerna, utan hamnar direkt i soporna.
– Många kanske tänker att “de kan sortera och ta vad de vill ha”. Men det är inte vi som ska göra det jobbet, utan det ska ska göras hemma, säger Camilla Gustavsson på Hjo can help.
Mycket merarbete
Listan på otjänliga skänkta prylar är lång. Förutom trasigt lämnas också mycket ofräscht som måste tas om hand. Som en mikrovågsugn med en tallrik sprängd mat, mögliga kaffebryggare och en fritös med frityroljan kvar i. Det största bekymret är tiden det tar att sålla, städa och slänga.
– Timmarna som skulle gå till att få in grejer i butiken går till att sortera och slänga, och så får man åka tillbaka till soptippen igen, säger Camilla Gustavsson och Dennis Hjalmarsson på Lindra instämmer.
– Vår drivkraft är att sälja för att generera pengar till bistånd och hjälp ut i världen. Vi slänger skräp för att vi inte kan sälja det i butiken. Det är inte rimligt att ha 5-6 personer som åker och hämtar saker vi inte kan sälja.
Försökt förändra
Det är inte bara insamlingen på ÅVC som missbrukats. Tidigare har man fått plocka bort flera insamlingskärl runt om i kommunen, efter att de använts som soptunnor. Det slängs också en hel del annat som inte hör hemma där.
– I boxarna är det endast kläder och textil. Det går inte att droppa ner porslinsgrejer som kraschar eller försöka trycka in stora grejer, säger Dennis Hjalmarsson.
När det gäller inlämningen på återvinningscentralen har flera gemensamma försök gjorts av ÅVC och de båda butikerna för att få det att fungera bättre.
– Vi har fått hjälp från Återvinningscentralens personal att rensa, de ska ha all cred för att de ställt upp och hjälpt oss på alla sätt och vis, förklarar Camilla Gustavsson och Dennis Hjalmarsson fortsätter:
– Dialogen med Avfall & Återvinning Skaraborg (AÅS) har varit bra hela vägen. Vi har haft träffar och försökt göra olika åtgärder genom åren. Men i somras bestämde vi oss att nu får det vara bra, det blir ingen förbättring.
Efterlyser respekt
Framöver kommer Hjo can help och Lindra att ta emot gåvor vid respektive butik, samt textilier i de insamlingskärl som finns kvar. Nu vädjar personalen om respektfullt givande under utsatta tider.
– Vi har generösa inlämningstider och Hjo can help har även börjat med kvällsöppet på grund av detta, säger Camilla Gustavsson och betonar att man inte får lämna saker utanför butiken när det är stängt.
– Förhoppningen är att gåvogivarna ska hitta vägen om oss. Ta svängen förbi på väg till soptippen. Det allra bästa är om man packar det som går att sälja och åker först till oss och sedan till återvinningen.
Fortsätter hämta
Båda second hand-butikerna erbjuder också fortsatt hämtning av saker. Även under butikernas öppettider går det bra att skänka.
– Kom och lämna och stanna samtidigt till och kom in i butiken. Se hur det ser ut och upptäck vad mycket bra det finns att köpa, för att folk har skänkt bra grejer, säger Dennis Hjalmarsson och avslutar:
– Vi vill verkligen tacka alla som skänker så mycket bra saker som gör att vi har våra butiker igång. Allt här är skänkt. Fortsätt att skänka hela och rena och fungerande saker.
De två Hjobaserade butikerna fortsätter att hämta i insamlingscontainern på återvinningscentralen november ut. ÅVC:s nya insamling av byggmaterial som går att återbruka, samt Björkåfrihets textilinsamling påverkas inte.
Tidningen har varit i kontakt med AÅS, som för närvarande arbetar med vad som kommer att ta butikernas plats, och återkommer med mer information.