Hoppa till huvudinnehållet

Hälften av hjärtstartarna i Hjo inte tillgängliga på kvällar och helger

Publicerad:
Hjärtstartaren i Hjo hamn är en av de tolv som alltid är tillgängliga, oavsett tid och dag.
Hjärtstartaren i Hjo hamn är en av de tolv som alltid är tillgängliga, oavsett tid och dag. Foto: Christoffer Tuulik

Det är svårare att få tag på en hjärtstartare i Hjo utanför kontorstid. Av 24 stycken hjärtstartare i kommunen är bara tolv alltid tillgängliga för allmänheten, varav sex stycken i Hjo tätort.

Det finns 24 stycken registrerade hjärtstartare inom Hjo kommuns gränser varav 22 stycken i tätorterna Hjo och Korsberga, enligt Svenska hjärtstartarregistret.

Men bara hälften, tolv stycken, är alltid tillgängliga dygnet runt året om. Övriga hjärtstartare finns mestadels i lokaler där verksamhet bedrivs vissa tider och annars är låsta.

– Det här är ett mönster vi ser i hela landet. Omkring sju av tio hjärtstartare är inte tillgängliga på kvällarna. Det är olyckligt eftersom över 70 procent av hjärtstoppen sker i hemmet. Vi ser ett akut behov att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden. Hjärtstartarna räddar liv och det krävs inga som helst förkunskaper att använda, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på försäkringsbolaget if, som gått igenom databasen över registrerade hjärtstartare i landet.

I Hjo kommun finns det totalt omkring 2,7 hjärtstartare per tusen invånare. Det kan jämföras med riket som helhet, där motsvarande siffra är 1,6. Bland kommunerna i Västra Götaland finns det flest hjärtstartare per invånare i Sotenäs och minst i Färgelanda.

Cirka 10 000 personer drabbas av hjärtstopp i Sverige varje år, bara cirka 600 av de drabbade överlever. Enligt statistik ökar överlevnadschansen till cirka 70 procent vid användningen av hjärtstartare.

Artikeltaggar

HjoHjo kommunKorsbergaVårdVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.