Hoppa till huvudinnehållet

Nya viloplatser planeras både i och utanför Hjo

Publicerad:
Askgravplatsen i Hjo kyrkpark ska utökas med ännu en halvbåge.
Askgravplatsen i Hjo kyrkpark ska utökas med ännu en halvbåge. Foto: Miranda Smedberg

Askgravplats har blivit ett allt vanligare alternativ till minneslundar och traditionella gravplatser. I nuläget finns askgravplatser på tre platser i Hjo pastorat, och fler planeras för att kunna erbjuda bredare valmöjligheter.

I Hjo pastorat finns sedan tidigare en askgravplats i Hjo kyrkpark, en vid Fridene kyrka och en vid Södra Fågelås kyrka. Nu planeras en utökning. Vid Norra Fågelås kyrka ska en helt ny gravplats anläggas, och den halvmåneformade askgravplatsen vid Hjo kyrka ska byggas ut.

– Det kommer att bli en andra, liknande halvbåge med ytterligare 95 gravplatser, säger Stefan Lagerqvist, fastighets- och kyrkogårdschef vid Hjo pastorat.

Nyttjar kulturgravar

Även på kyrkogården i Hjo blir det askgravplatser framöver. Nu har man nämligen fått tillstånd att använda fyra gamla kulturgravar som urnlundar. Kulturgravar har ofta gamla stenar och staket som ska bevaras. På detta sätt kan man använda platsen.

– Det har blivit väldigt vanligt på andra kyrkogårdar i landet och nu är det dags för oss här i Hjo också. Det ändrar förutsättningarna och ger fler valmöjligheter på olika ställen, säger Stefan Lagerqvist.

Blir vanligare

Att fler väljer minneslundar och askgravplatser som sista vilorum har rapporterats om från flera håll i landet. Så ser läget ut även i Hjo, säger Per-Olov Backman, begravningsrådgivare på Stedts begravningsbyrå.

– Det ökar i viss mån även om det traditionella också finns kvar. Vid askgravplatsen får man ett namn och en given plats. Många tycker att det är ett bra alternativ någonstans mellan minneslund och urngrav.

Hjo pastorat räknar med att påbörja arbetet med askgravplatserna efter årsskiftet.

Askgravplats

Vid en askgravplats monteras en namnskylt till skillnad från minneslunden som är anonym. Vid asksättningen får anhöriga också närvara.

Artikeltaggar

Etik och religionHjoHjo kyrkaKyrkogårdarNorra Fågelås kyrkaSödra Fågelås kyrka

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.