Kyrkogårdarna blir till stora ljushav när Hjoborna tänder ljus i helgen för de som inte längre finns hos oss. Men nog är det Petter Jönsson, med kollegor, som tänder flest ljus under Allahelgonahelgen.
– 41 stycken ljus ska vi tända i Hjo, säger han.
De många ljusen ska tändas av begravningsbyrån Fonus, för fjärde året erbjuder företaget kostnadsfri ljuständning för de som av olika anledningar inte har möjlighet att ta sig till en anhörigs grav.
Petter Jönsson, kundrådgivare på Fonus, ska tillsammans med kollegor tända ljusen på kyrkogårdarna i Hjo.
– Det har blivit en viktig tradition, det känns fint att kunna hjälpa människor att tända ljus. Det är väldigt uppskattat, säger han.
Alla helgons dag
Sex timmar uppskattar han att ljuständningen ska ta, naturligtvis är även ljusen han ska tända i Tibro och Karlsborg inräknade då.
– Jag ska ta hjälp av yngste sonen, och så får jag hjälp av kollegorna. Det ska bli trevligt.
19 700 ljus
Koncernen ska totalt tända 19 700 ljus på 979 kyrkogårdar i hela landet och alla är delaktiga, till och med koncernledningen, berättar Petter Jönsson.
Han uppskattar Alla helgons dag och dess syfte, att minnas nära och kära som inte längre finns hos oss.
– Minnet av människor måste få leva kvar. Särskilt viktig tycker jag traditionen är i dag i det stressiga samhälle vi lever i. Många jäktar sig igenom allt, det är viktigt att stanna upp ibland.
Ceremoniellt
På senare år har minneslundar och askgravplatser blivit ett allt vanligare val vid gravsättning. Ofta väljs traditionell gravplats när det redan finns en befintlig grav.
Att sprida ut aska efter en avliden person är också ett alternativ som blivit mer populärt. Föga förvånande i Hjo, med tanke på hur stor del av kommunen som består av vatten. Tillstånd måste sökas hos länsstyrelsen och i regel godkänns ansökningar där aska sprids ut i Vättern.
– Vi har på senare år börjat med sandurnor, som gör tillfället ännu värdigare enligt många. Med sandurnans hjälp hålls urnan med aska flytande i alla fall i tjugo minuter. Då kan man lägga ut blommor och det blir ännu mer ceremoniellt, säger Petter Jönsson.
Läs också: