Hoppa till huvudinnehållet

Hökensås GK puttar sig fram – igen: ”Nu ska vi se till att få stabilitet”

Publicerad:
Förbannat också! Jonas Petterssons puttande är som en metafor för livet självt, ibland är det orättvist och tråkigt för oss alla. När han puttande ska posera för tidningen gick bollen i så snyggt på första försöket, men då var kameran ännu inte i gång..
Förbannat också! Jonas Petterssons puttande är som en metafor för livet självt, ibland är det orättvist och tråkigt för oss alla. När han puttande ska posera för tidningen gick bollen i så snyggt på första försöket, men då var kameran ännu inte i gång.. Foto: Christoffer Tuulik

Klubbchefen och kanslisten har slutat. Krögaren har lämnat.

Förändringarnas vindar blåser över nejderna på Hökensås golfklubb.

– Nu ska vi se till att få stabiliteten vi behöver, säger Jonas Angshed i Hökensås GK.

Nye chefen kör i en golfbil fram över stock, över sten för att visa godbitarna utmed 27-hålsbanan. Den lille mörkgröna golfbilen med de små däcken bestiger Hökensås, i alla fall känns det så när vi dundrar fram över små slänter som lutar. Och han kör så löven sprutar.

Det är kul naturligtvis, han kan sin bana och rattar golfbil lika bra som Oliver Solberg kör Svenska rallyt. Jonas Pettersson, alltså.

Hjobon som inte alls är ny i golfsammanhang blir ny kansliansvarig för Hökensås GK efter årsskiftet.

Handicap noll

Över nejdernas utsikt ses Visingsö norra udde, och någonstans i nere sluttningen spelade Jonas Pettersson sin bästa golf någonsin i slutet av 1990-talet. Nådde noll i handicap och satsade på Svenska golftouren, men det var tyvärr mer utgifter än inkomster. Han spelade i Skövde golfklubb i 13 år fram till 2007 då hans lag fick SM-status och vann golfens division 1.

Jonas Pettersson tar över Hökensås GK som kansliansvarig från januari 2023.
Jonas Pettersson tar över Hökensås GK som kansliansvarig från januari 2023.

Moderklubben är Hökensås GK, här gjorde han sin första golfrunda som elvaåring. Sportsligt sett håller han fortfarande det låga handicapet, nära nog i alla fall, 1,0 just nu. Yrkeslivet har han dock hittills vigt åt annat, sedan länge är han socionom och senaste arbetet var som kurator i Skövde.

– Jag har fått flera erbjudanden om golfjobb men tackat nej tidigare. I somras var jag här och arbetade som banarbetare och när tjänsten som kansliansvarig kom ut kände jag att tiden var mogen, säger Jonas Pettersson.

Stora förändringar

Det har hänt en del inom klubben det senaste, och faktadetaljerna måste berättas innan Jonas Pettersson får chans att blicka framåt.

Den tidigare klubbchefen Calle Sjöö har slutat, han hann totalt arbeta ett år på tjänsten. Kanslisten Teres Holst har varit spindeln i nätet senaste tiden, men, fått annat arbete och också slutat. Styrelsen för Hökensås golfklubb har enhälligt beslutat att göra om de tidigare tjänsterna och anställa en kansliansvarig. Styrelsen och medlemmarna har tagit över en del uppdrag som tidigare låg på klubbchefens bord.

Jonas Pettersson glad i hågen i golfbilen, bredvid står styrelsemedlemmar, bland annat Tommy Hallström.
Jonas Pettersson glad i hågen i golfbilen, bredvid står styrelsemedlemmar, bland annat Tommy Hallström.

– Vi försöker hitta bästa möjliga lösning för klubben. Styrelsen tror på Jonas Pettersson, han har länge arbetat nära klubben, älskar golfsporten och tar bra hand om folk, säger Jonas Angshed, i styrelsen.

Ingen ordförande

Angshed var tidigare ordförande men valde att kliva av i samband med ett möte i oktober. Föreningen har ingen ordförande i nuläget, i stället har man beslutat att styrelsen ska dela på ansvaret.

– Valberedningen hittade ingen ordförande så vi delar på arbetsuppgifterna internt det kommande året. Styrelsen får också mer ansvar, bland annat för sponsringsdelen som tidigare låg på klubbchefens bord. Jonas Pettersson som kansliansvarig får styra upp verksamheten och kansliet, säger Jonas Angshed.

Krögaren har lämnat

Krögaren "Eskils mat" lämnade Hökensås nyligen, ett år före avtalets egentliga slut. Styrelsen letar efter ny entreprenör som vill driva restaurangen. Och något gott lär det trots allt sluta i, flera restauratörer har tillfrågats, enligt Angshed.

– Det pågår ett arbete med att hitta en ny aktör men inget är klart. Vi vill inte säga något innan dess.

Stod på ruinens brant

Ekonomin har vänt uppåt efter konkursen 2013, när föreningen stod på ruinens brant. Något grundkapital har dock inte funnits sedan nystarten. Nu har medlemmarna fått betala en extra medlemsavgift, på grund av inflation och kraftigt ökade bränsle- och elpriser.

– Seniora fullbetalda medlemmar har gått in med 1 000 kronor extra. Vi har totalt cirka 740 medlemmar varav strax över 500 medlemmar är seniorer och betalade den extra avgiften. Ekonomiskt tror vi på ett nollresultat i år efter den extra inkomsten, säger Jonas Angshed.

Golfsäsongen går mot sitt slut och Hökensås GK är i höstskrud, men banan är fortfarande öppen tack vare plusgraderna på nätterna.
Golfsäsongen går mot sitt slut och Hökensås GK är i höstskrud, men banan är fortfarande öppen tack vare plusgraderna på nätterna.

Golfsäsongen har ekonomiskt varit sämre än tidigare år, speciellt på greenfee-delen där intäkterna blev lägre än väntat.

– Generellt har nedgången varit 20 procent i hela Sverige och jag tror mycket handlar om att golfspelarna håller sig i sina hemtrakter när bränslet är dyrt, fortsätter Angshed.

Åter till Jonas Pettersson, som nu hittat verkar ha hittat golfbilens bromspedal och klivit in i kanslihuset. Här ska han sätta in sig i de nya arbetsuppgifterna och alla datasystem innan han tillträder tjänsten på riktigt i januari.

– Jag vill lägga min energi på att skapa stabilitet i klubben och utveckla golfbanan, det behöver vi göra. Det är en väldigt fin och anrik golfbana och landets första helt ekologiska bana. Vi ska vara stolta, och både förvalta och utveckla oss framåt, för att få hit fler golfspelare från och utanför Hjo, säger Jonas Pettersson.

Artikeltaggar

GolfHjoHökensåsHökensås GKSkövdeVisingsö

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.