Hoppa till huvudinnehållet

“Alla ska känna att de kan vara med”

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
Henric och Milou Froh startade det de själva saknade när sonen Sickan fick sin diagnos.
Henric och Milou Froh startade det de själva saknade när sonen Sickan fick sin diagnos. Foto: Miranda Smedberg

Milou och Henric Froh saknade stöd och information när sonen Sickan fick sin diagnos. Nu har de startat initiativet Funkishjo för att samla funkisfamiljer, samverka och skapa gemenskap.

– Jag har funderat länge på vad man kan göra för Sickan, för att inkludera honom i olika sammanhang. Tillsammans med andra familjer kan man skapa anpassade event som funkar för alla att vara med i, säger Milou Froh.

När Sickan Froh fick diagnosen autism vid knappt 3 års ålder, upplevde föräldrarna Milou och Henric Froh att det inte fanns mycket stöd och information att tillgå. De önskade ett sammanhang, en plats för utbyte av erfarenheter och möjligheten att träffa andra familjer i liknande situationer.

– När vi stod där kände vi ingen annan som har barn med samma diagnos som vårt barn. Det finns ju jättemycket information på nätet men det är inte samma sak, säger Milou Froh och Henric fortsätter:

– Det är ganska lätt att känna sig ensam.

Tidigt i oktober bestämde sig Milou för att skapa det som de själva saknat, och initiativet Funkishjo blev ett faktum. Hon började med att starta upp grupper i sociala medier, både för allmänheten och privat för föräldrar till barn i Hjo med funktionsnedsättning. Bara några veckor senare är 42 föräldrar involverade.

– Det märktes direkt att det fanns ett behov. Många har frågat om man får vara med om man har exempelvis ADHD eller om det är för vanligt, men så är det inte utan alla ska känna att de kan vara med. Några diagnoser vi har i gruppen just nu är adhd, add, autism, cp, Downs syndrom, selektiv ätstörning, selektiv mutism, intellektuell funktionsnedsättning med flera.

För barn och föräldrar

Initiativet syftar till att stötta både barnen och deras föräldrar. Tanken är att bygga en gemenskap, träffas och arrangera olika anpassade aktiviteter. För föräldrar kan det handla om att byta erfarenheter eller stötta varandra innan, under eller efter utredning, förklarar Milou Froh.

– Vi tänker att vi ska ha föräldraträffar. Vi som har småbarn kanske behöver prata om det, och tonårsföräldrar om något annat. Jag kanske har jättemycket utbyte av någon som gått igenom en hel uppväxt med en diagnos. Även om man aldrig kan jämföra.

Familjen hoppas att gruppen ska ge gemenskap åt både barn och deras föräldrar.
Familjen hoppas att gruppen ska ge gemenskap åt både barn och deras föräldrar. Foto: Miranda Smedberg

För barnens del handlar det också om att hitta en gemenskap. Att få träffa vänner i sammanhang som är anpassade för att alla ska kunna delta.

– Jag känner att mitt barn ska få träffa andra med samma diagnoser eller funktionsvariationer. För att hitta en gemenskap för framtiden. Mycket av det som drev mig till det här var hur vi kan skaffa kompisar till Sickan, säger Milou.

Önskar lokalt stöd

För att kunna arrangera olika aktiviteter hoppas gruppen framöver att få hjälp och stöd av kommunen med praktiska lösningar och arrangemang.

– Finns det till exempel en lokal vi kan låna för att ha föräldraträffar? Kan man ordna funkisbio så att barnen kan få gå på bio? I det här läget kan vi inte gå på vanlig bio där man måste sitta still och vara tyst. Det finns mycket kommunen skulle kunna hjälpa till med och hitta på att göra, säger Milou Froh och Henric fyller i:

– Samma sak om man vill träffas ute, vi väljer sällan att gå till platser som är för öppna. En önskan är fler inhägnade platser där vi kan umgås.

Kommunicerar online

Information om initiativet är på väg till BVC och kommer också att sättas upp på olika anslagstavlor. Mycket av kommunikationen sker också på sociala medier där gruppen uppmärksammar ämnet genom öppenhet, att normalisera och prata om olika diagnoser.

– Vi vill vara öppna med diagnoserna, normalisera och visa att det inte är konstigt att ha en, säger Milou Froh.

– Det känns som att det 2022 är lättare än någonsin att få och leva med en diagnos, men att vi fortfarande har en otroligt lång väg att gå, säger Henric Froh.

Henric och Milou Froh är föräldrarna som står bakom initiativet Funkishjo.
Henric och Milou Froh är föräldrarna som står bakom initiativet Funkishjo. Foto: Miranda Smedberg

Nu ser familjen fram emot att snart få träffas inom gruppen, och de välkomnar fler att vara med. Gärna också fler pappor, eftersom det hittills är flest mammor som engagerat sig.

– Är vi många föräldrar kanske man kan driva igenom fler frågor. Så att det syns att det finns ett intresse och ett behov.

Artikeltaggar

adhdAutismBarnDiagnoserHjoSamhälle

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.