Hoppa till huvudinnehållet

Ljusshow under ytan på nattdyk

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
Lennart Elfstrand och Mikael Hedström förbereder sig för vattnet medan Karola Svensson höll koll från land.
Lennart Elfstrand och Mikael Hedström förbereder sig för vattnet medan Karola Svensson höll koll från land. Foto: Miranda Smedberg

På lördagskvällen kunde man få en vacker och annorlunda syn nere i hamnen när nio dykare simmade med lampor under ytan.

Hjo dykarklubb startade 2020 och har 18 medlemmar varav ett tiotal aktiva dykare. Ett av de första eventen klubben anordnade var Divers night, och i helgen var det dags igen, för tredje året i rad.

– Vi samlas och dyker och så käkar vi efteråt. Ikväll är vi ett gäng Hjobor, några från Skövde, Falköping och Skara, säger dykaren Lennart Elfstrand, innan han iklär sig full dykarmundering.

Divers night initierades 2005 av den norska dykaren Tone Svee Dahl som bjöd in dykare till gemensamt nattdyk och fika. I år genomfördes arrangemanget på 125 platser i 25 länder. Den officiella dykningstiden för kvällen var klockan 20.22, men i Hjo tidigarelade man eventet för att locka fler besökare.

Utomjordiskt besök eller nattdykare under ytan? Troligen det sistnämnda.
Utomjordiskt besök eller nattdykare under ytan? Troligen det sistnämnda. Foto: Miranda Smedberg

Redan vid 19-tiden hoppade dykarna i Vätternvattnet, som var runt 6-7 grader kallt. På land bjöds åskådarna på glögg och pepparkakor medan det gröna ljuset dansade likt norrsken under ytan.

– Att dyka kvälls- eller nattetid är så häftigt, det är de bästa dyken. Det är inte jättemycket att se i Hjo hamn, men det är så tyst och lugnt och inget annat som är i fokus. Och det blir väldigt fint ljusspel i vattnet, säger Karola Svensson, ordförande i Hjo dykarklubb.

Artikeltaggar

HjoVindVäder

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.