Hoppa till huvudinnehållet

Utökad belysning i krisen

Publicerad:
I höst har lamporna i Högaliden bytts ut till ledarmatur. Med modern teknik finns fler möjligheter att hålla elljusspåret tänt utan att elförbrukningen ökar.
I höst har lamporna i Högaliden bytts ut till ledarmatur. Med modern teknik finns fler möjligheter att hålla elljusspåret tänt utan att elförbrukningen ökar. Foto: Emma Björnell

Mörkret smyger sig på allt tidigare på eftermiddagarna, samtidigt som elförsörjningen har blivit ett orosmoln. Detta ska dock inte hindra Hjoborna från att motionera i Högaliden. Tack vare nya lampor kan elljusspåret vara upplyst som vanligt, och lite till.

– Med modernare teknik får vi fler möjligheter, säger Park och gatuchef Anders Westermark.

Sedan några år tillbaka har kommunen planerat att byta ut metallhalogenlamporna i Högaliden, både på parkeringen och i elljusspåret. I år fanns utrymme i budgeten. Sedan några veckor tillbaka är det närvarostyrda ledlampor som lyser upp motionärernas väg.

–Vi har bytt ut alla lampor i spåret till 82 nya armaturer, säger park och gatuchef Anders Westermark.

Den nya belysningen är konstruerad så att lamporna lyser med ett svagt sken, där varje lampa har effekten 5 watt. På alla armaturer sitter en sensor som känner av kroppsvärme. När människor rör sig i spåret kommer därför tre lampor framför personerna att tändas till 16 watt.

– Det sker sömlöst. Motionären ser knappt när lamporna framför tänds, säger Westermark.

Stabilare i vinter

Den nya tekniken är mer energieffektiv än det gamla systemet, där alla lampor lyste i en timme efter att någon korsat fotocellen vid starten. Därför kan belysningen nu vara i gång längre och fortfarande dra mindre ström. I stället för att släckas klockan tio på kvällen är elljusspåret numera upplyst till klockan elva.

– Löparna kanske inte är här så sent, men om det kommer snö i vinter vill skidåkare ofta använda spåret senare, uppger Westermark.

Det finns fler anledningar till att det nya systemet är bättre rustat inför vintern.

– Tidigare gick sex, sju lampor sönder varje säsong. Om det var spårat i snön kom vi inte åt att byta dem. Nu har vi i alla fall ett stabilt elljusspår ur belysningssynpunkt, menar Anders och tillägger att det förhoppningsvis inte blir några driftstopp.

Sannaområdet släcks

På Sannaområdet däremot kvarstår metallhalogenlamporna. För att spara el kommer belysningen där att släckas klockan 21.

– Det är inte så många som nyttjar Sannaspåret. Därför är det inte nödvändigt att det står och lyser där senare, förklarar Westermark.

Olika sorters belysning

På Guldkroksområdet används en grundbelysning som ger ett svagt ljus. Allmänheten kan dessutom tända aktivitetsbelysningen genom en knapptryckning. Då skiner ett starkare ljus för de som vill sporta i området. På konstgräsplanen finns ytterligare en dimension av ljuskällor, nämligen matchbelysningen i masterna. Den kan bara tändas av klubbar som har bokade träningstider. Anders Westermark poängterar hur viktigt det är att klubbarna släcker efter sig.

– Lamporna i masterna lyser starkt så det är en viktig grej att sköta, påminner han.

Artikeltaggar

Anders WestermarkGuldkroksområdetHögalidenSamhälleSnöTeknikTeknik och vetenskapVinter

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.