Hoppa till huvudinnehållet

Framtiden här: Hjo uppkopplad till 5G – som 96:e tätorten i landet

Publicerad:
Mobilmasten på silon i Hjo är en av flera master i kommunen som utrustats med ny teknik och 5G-sändare i höst. Silomasten förser Hjo tätort med 5G-täckning från Telia.
Mobilmasten på silon i Hjo är en av flera master i kommunen som utrustats med ny teknik och 5G-sändare i höst. Silomasten förser Hjo tätort med 5G-täckning från Telia. Foto: Christoffer Tuulik

Nästa generations mobilnät, 5G, har kommit till Hjo. Telia står bakom satsningen, men det lär dröja flera år innan övriga svenska operatörer lanserar 5G häromkring.

Hjo är vare sig först eller sist i Skaraborg att få tillgång till 5G-nätet, delar av Skövde kopplades exempelvis upp för cirka ett år sedan. Telia har under hösten uppgraderat sina mobilmaster i Hjo kommun, i tätorten startade 5G-nätet upp den 27 september och sedan har övriga master uppgraderats etappvis. Sista masten i kommunen kopplas på den 21 november, enligt Telia.

– En väl fungerande digital infrastruktur med högpresterande nät är oerhört viktigt för boende och företag i Hjo. Därför känns det extra kul att vi nu påbörjar byggandet av 5G, säger Agnes Palinski, pressansvarig vid Telia.

Ny teknik i masterna

I samband med uppgraderingen har i princip all teknik i respektive mast plockats ned och bytts ut mot ny modern teknik. Förutom införandet av 5G har även det befintliga nätet 4G uppgraderats. Arbetena har Telia gjort tillsammans med Ericsson.

– 5G-nätet bidrar till högre datahastigheter, kortare svarstider och drivs helt av förnybar el. De unika egenskaperna krattar manegen för mer innovation och fler digitala tjänster inom flera olika delar av samhället. Till exempel självkörande bussar i kollektivtrafiken, helt nya spelupplevelser i mobilen och vård där du befinner dig, säger Agnes Palinski.

96:e tätorten i landet

Även om synen av självkörande bussar i Hjo känns långt borta är tätorten åtminstone den 96:e tätorten av alla tätorter i Sverige att få tillgång till 5G.

– Vi ska byta ut 8400 basstationer i hela Sverige. Arbetet beräknas vara klart under 2025 och då kommer 90 procent av Sveriges yta och 99 procent av befolkningen ha tillgång till 5G, säger Agnes Palinski.

Det ska förtydligas att det endast är Telia som erbjuder 5G i Hjo och för att få tillgång till det nya nätet måste man dessutom ha en ny 5G-kompatibel mobiltelefon.

Telenor och Tre dröjer

Det finns tre mobilnät från fyra operatörer inom kommunen, förutom Telia, finns Telenor/Tele2 och Tre. Det lär dröja innan övriga operatörer lanserar 5G i Hjo.

– Vi planerar utbyggnad av 5G i Hjo år 2024. Så det dröjer lite till, säger Boel Bengtsson, pressinformatör vid Tele2/Telenor.

Operatören Tre i sin tur planerar i dagsläget ingen utbyggnad i Hjobygden.

"Vi bygger utifrån befolkningstäthet och kan inte ge svar på när Hjo får 5G, men vi jobbar så snabbt vi kan med utrullningen", svarar presstjänsten vid Tre.

Gamla näten släcks

I samband med att Telia bygger ut 5G-nätet i Sverige kommer de tidigare generationernas mobilnät 3G och 2G släckas ned och tas bort. De gamla mobilnäten finns dock fortfarande kvar här, och det finns inget specifikt datum för när de släcks ned.

– 3G-nätet är först att fasas ut i Sverige och målet är att vi ska vara klara i slutet av 2024 i hela landet. 2G-nätet används i högre grad inom olika industriella och tekniska verksamheter, och kommer därför att leva något längre men ska vara avvecklat till slutet av 2025, säger Agnes Palinski vid Telia.

Silon i Hjo med mobilmasten.
Silon i Hjo med mobilmasten. Foto: Christoffer Tuulik

Artikeltaggar

ElEricssonHjoInternetSkaraborgTeknikTeknik och vetenskapTele2TelefoniTelenorTeliaTre

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.