Hoppa till huvudinnehållet

Hjo Tidning firar 175 år

Publicerad:
Hjo Tidning firar 175 år. Sedan 1847 har HT speglat stort och smått i papperstidningen två dagar i veckan och dygnet runt, årets alla dagar på webben. Foto: Lars-Ola Carlén

Hjo Tidning fyller 175 år på söndag. Ända sedan den 13 november 1847 har tidningen speglat stora och små händelser i Hjobygden och är därmed ett tidsdokument över Hjos historia i text och bild. Ett stycke nutidshistoria i papper och numera även digitalt.

Kärt barn har många namn. Hjo Tidning har blivit kallad och kallas fortfarande av lustigkurrar för "Propellern" med syfte på sidantalet. Från begynnelsen bestod tidningen i fullformat av endast några få sidor – tre blad, men övergick sedan till tabloidform och blev mer att bläddra i.

Hjo Tidning flyttade från Långgatan 3 till sin nuvarande lokal på Sjögatan 5 år 1910. Här har funnits såväl redaktion som tidningskontor, sätteri och tryckeri. I dag är redaktionen kvar och huserar i tidigare sätteri- och tryckeridelen.
Hjo Tidning flyttade från Långgatan 3 till sin nuvarande lokal på Sjögatan 5 år 1910. Här har funnits såväl redaktion som tidningskontor, sätteri och tryckeri. I dag är redaktionen kvar och huserar i tidigare sätteri- och tryckeridelen. Foto: Arkiv

I tidningshuset på Sjögatan finns över hundra års lokalhistoria dokumenterad genom de tidningar som finns bevarade i arkivet. Genom att bläddra i tidningarna får man en bild av stora och små händelser genom åren och kan få en blick av utvecklingen av området utmed Västra Vätterstranden som vi idag kallar Hjo kommun.

  • Stig Jönsson blev redaktör 1948 och var då Sveriges yngste tidningsutgivare, 27 år gammal.
    Stig Jönsson blev redaktör 1948 och var då Sveriges yngste tidningsutgivare, 27 år gammal. Foto: Arkiv
  • No 1. Första numret av Hjo Tidning daterat lördag 13 november 1847.
    No 1. Första numret av Hjo Tidning daterat lördag 13 november 1847. Foto: Arkiv
  • Hjo Tidning fyller 175 år och hade olika ägare och namn till en början. Bland annat Hjo Weckotidning innan man återtog ursprungsnamnet Hjo Tidning. Här exempel på några tidiga vinjetter.
    Hjo Tidning fyller 175 år och hade olika ägare och namn till en början. Bland annat Hjo Weckotidning innan man återtog ursprungsnamnet Hjo Tidning. Här exempel på några tidiga vinj… Foto: Arkiv
  • Tryckhallen på gården till Sjögatan 5 stod klar 1963. Sedan 2007 inrymmer den tidningens redaktion.
    Tryckhallen på gården till Sjögatan 5 stod klar 1963. Sedan 2007 inrymmer den tidningens redaktion. Foto: Stig Jönsson
  • HT:s sista egna press, en flattryckspress som köptes 1963 från Falköpings Tidning. Den tjänade i två år innan tryckningen flyttades till Skövde. Sedan 2007 trycks HT i Karlstad.
    HT:s sista egna press, en flattryckspress som köptes 1963 från Falköpings Tidning. Den tjänade i två år innan tryckningen flyttades till Skövde. Sedan 2007 trycks HT i Karls… Foto: Stig Jönsson
  • På 1940-talet dominerade annonser förstasidan. Här ett exempel från 1946.
    På 1940-talet dominerade annonser förstasidan. Här ett exempel från 1946. Foto: Arkiv
  • Tisdagen 16 oktober 1984 bytte Hjo Tidning format till tabloid. Tidningen blev hälften så stor och fick färg på vissa sidor.
    Tisdagen 16 oktober 1984 bytte Hjo Tidning format till tabloid. Tidningen blev hälften så stor och fick färg på vissa sidor. Foto: Arkiv
  • För tio år sedan gjordes förstasidan om och fick dagens utseende. Första numret i den nya, mer lättlästa kostymen kom 5 oktober 2012.
    För tio år sedan gjordes förstasidan om och fick dagens utseende. Första numret i den nya, mer lättlästa kostymen kom 5 oktober 2012. Foto: Arkiv

Mycket har hänt och efter nedslag i tidningsläggen presenteras några händelser från de senaste fem decennierna.

Tradition i över 30 år

En färgstark person som med jämna mellanrum dök upp med olika alster i Hjo Tidning var konstnären Bengt "Geiden" Geidenmark. Det var alltifrån illustrationer till målningar.

Konstnären Bengt "Geiden" Geidenmark satte varje år sin prägel på Hjo tidnings julbilaga med att överraska läsarna med ett julmotiv och en undangömd tomtenisse på förstasidan.
Konstnären Bengt "Geiden" Geidenmark satte varje år sin prägel på Hjo tidnings julbilaga med att överraska läsarna med ett julmotiv och en undangömd tomtenisse på förstasidan. Foto: Marita Sjöquist

En lång och uppskattad tradition bland Hjoborna blev HT:s julbilaga Jul i Hjo. Varje år i december levererade Bengt Geidenmark ett jul- och vintermotiv med en liten undangömd tomtenisse som prydde bilagans förstasida.

Initiativtagare till julbilagan var chefredaktören Rune Simonson tillsammans med Barbro och Gunnar Lönne. Första försöket gavs ut 1986.

– Jag minns att trycket i tidningen blev fruktansvärt dåligt, men det avskräckte oss inte från att testa nästa år igen när Hjo Tidning firade 140 år, berättade konstnären i en HT-intervju 2013.

Flera motiv av "Geiden" som prytt förstasidan i HT:s julbilaga.
Flera motiv av "Geiden" som prytt förstasidan i HT:s julbilaga. Foto: Marita Sjöquist

Det skulle visa sig att julbilagan blev en framgångssaga och sista julmotivet signerat av "Geiden" publicerades julen 2019.

Hjo Tidning från 1847 till 2020

• Hjo Tidning fyller 175 år. Första tidningen kom ut den 13 december 1847 och bakom utgivningen stod handlaren S.P Kullberg. Tidningen utgavs sedan av flera kortvariga redaktörer till 1850. Kullberg började därefter utge Hjo Nya Tidning 1851, som han gav ut med veckoutgivning till 1858, då den överläts till bokbindaren L.O Wirström.

• Hjo Tidning flyttade 1910 tryckeri, tidningskontor och redaktion från Långgatan 3 till Bergagården, Sjögatan 5, där redaktionen huserar än i dag.

• Stig Jönsson blev Sveriges yngste tidningsutgivare, när han som 27-åring blev redaktör för Hjo Tidning 1948. Efter två år köpte Jönsson tidningen och ägde den fram till 1965, då tidningen såldes till Isaksonska boktryckeriet i Skövde, som gav ut SLA.

• Båda tidningarna, HT och SLA, såldes sedan 1969 till familjen Ander i Karlstad – Mediehuset Nya Wermlands-Tidningen, NWT-koncernen. I samband med försäljningen flyttades tryckeriet till Skövde, men Stig Jönsson fortsatte som redaktör fram till 1981, då han gick i pension.

• I oktober 1984 byter tidningen format från fullformat till det hälften så stora tabloidformatet.

• 1997, sista veckan i oktober, firade Hjo Tidning 150 år och avslutade näringslivsveckan och köpmännens 75-årsjubileum med ett färgsprakande fyrverkeri från vågbrytaren i hamnen.

• När tidningen firade 160 år 2007, flyttade redaktionen in i nya lokaler i tidningshuset på Sjögatan. Redaktionen inryms numera i det som en gång var sätteri och tryckeri. Pappersutgåvan redigeras och trycks i Karlstad sedan 2007.

• Den 5 november 2013 lanserades hjotidning.se – och sedan dess erbjuds tidningens prenumeranter lokala nyheter och papperstidningen i en digital version.

• 2018 får Hjo Tidning en egen digital sajt på webben där Hjoborna kan följa de senaste lokala nyheterna, sporten, kulturen och familjeannonserna.

Artikeltaggar

HjoHjo TidningNöje/KulturStig JönssonTidningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.