Hoppa till huvudinnehållet

Biden: Troligen inte Ryssland som sköt

Publicerad:
USA:s president Joe Biden mötte reportrar efter ett snabbinkallat möte på Bali med anledning av att en robot slog ned och dödade två i Polen på tisdagen.
USA:s president Joe Biden mötte reportrar efter ett snabbinkallat möte på Bali med anledning av att en robot slog ned och dödade två i Polen på tisdagen. Foto: Doug Mills/AP/TT

Det var troligen inte Ryssland som avfyrade en robot som slog ned i Polen och dödade två personer på tisdagen. Det säger USA:s president Joe Biden efter ett snabbinkallat möte med G7- och Natoländers ledare på plats på G20 mötet i Indonesien.

En talesperson för det polska utrikesdepartementet uppgav på tisdagskvällen att det var en rysktillverkad robot som tidigare på dagen slog ned nära den ukrainska gränsen i en by i Natolandet Polen och dödade två personer.

Talespersonen Lukasz Jasina sade i uttalandet att "en rysktillverkad robot har slagit ned och dödat två personer i Polen".

Den ryske ambassadören kallades på tisdagskvällen till det polska utrikesdepartementet för att ge en "omedelbar detaljerad förklaring". Mötet avslutades strax före midnatt men polska UD har inte vidare kommenterat vad som framkom.

Oklar avsändare

Vem som avfyrat den rysktillverkade roboten var dock mer oklart. Polens president Andrzej Duda sade att det inte finns några säkra uppgifter om vem som avfyrade roboten som han sade "troligtvis" var rysktillverkad.

– Vi har just nu inte otvetydiga bevis för vem som avfyrade roboten. En undersökning pågår, säger Andrzej Duda.

USA:s president Joe Biden uttryckte också tveksamhet om att roboten avfyrats av Ryssland, när han uttalade sig efter ett snabbinkallat möte med ledare för G7- och Natoländer som är på plats på Bali i Indonesien för att delta i G20-mötet som pågår där nu.

– Det finns initiala uppgifter som motsäger det, sade Joe Biden.

Han sade att det var den bana som missilen tagit som skapade tvivel om att den avfyrats från Ryssland.

– Men vi får se, sade Biden.

Ökad beredskap

Polen har ökat sin militära beredskap efter uppgifterna om robotarna. Ett flera timmar långt säkerhetsmöte för regering och säkerhetsråd följdes av internationella samtal på högsta nivå. Bland annat har president Andrzej Duda talat med USA:s president Joe Biden och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Rysslands försvarsdepartement har enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass kallat påståendet om ryska robotar i Polen för "en medveten provokation" för att trappa upp situationen.

"Det utfördes inga anfall mot mål nära den polsk-ukrainska gränsen med ryska vapen", skriver försvarsdepartement i ett uttalande enligt ryska Interfax.

Nato ska mötas

Nato har enligt nyhetsbyråer på polskt initiativ blixtinkallat ett möte med försvarsalliansen på onsdagen. Om det även innebär att landet åberopar artikel 4 i Natofördraget är inte klart. President Duda antydde på tisdagen att det övervägdes.

Jens Stoltenberg tycks mana till lugn när han på Twitter skriver att det är viktigt att alla fakta kommer fram. Samtidigt har Natoländer mot gränserna till Ryssland och Ukraina reagerat på uppgifterna. Ungern meddelar att landets säkerhetsråd har samlats med anledning av explosionen, och Estland och Lettland har via Twitter fördömt händelsen.

Minst en ryska robot har slagit ned i Natolandet Polen nära den ukrainska gränsen.
Minst en ryska robot har slagit ned i Natolandet Polen nära den ukrainska gränsen. Foto: Johan Hallnäs/TT
Fakta: Natos artikel 4

Fakta: Natos artikel 4

Enligt Natos artikel 4 kan ett medlemsland sammankalla de övriga Natoländerna för konsultation för att fastställa om dess territoriella integritet, politiska oberoende eller säkerhet hotas.

Den har bara åberopats sex gånger sedan Nato bildades 1949, enligt amerikanska mediebolaget CNN.

Ukraina är inte medlem i Nato och Ryssland vill att alliansen stänger dörren för ett eventuellt framtida ukrainskt medlemskap.

Artikel 4 skiljer sig från artikel 5, som deklarerar att en attack på ett medlemsland är en attack på alla.

Artikeltaggar

Andrzej DudaG7InterfaxJens StoltenbergJoe BidenNatoPolenRobotarRysslandTeknik och vetenskapTwitterUSA

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.