Hoppa till huvudinnehållet

Hjo handel fyller 100 år

Publicerad:

Den första november fyllde Hjo handel, tidigare Köpmannaföreningen 100 år. Föreningens 51 medlemmar planerar firanden under hela det kommande jubileumsåret och bjuder in Hjoborna till att fira, gynna och värna den lokala handeln.

Tobias Göthberg, ordförande i Hjo handel berättade om hur den nyblivna hundraåringen ska firas.
Tobias Göthberg, ordförande i Hjo handel berättade om hur den nyblivna hundraåringen ska firas. Foto: Miranda Smedberg

Butiken Jitsys skyltfönster längs med Hamngatan bjuder på en riktig nostalgitripp för den som minns några av de gamla butikerna, konditorierna och företagen i Hjo som gått ur tiden. Bakom sockerlådor, plagg, tårtask, trägalgar och karamellbehållare finns en historia om en förening som i hundra år värnat den lokala handeln – och gör så än i dag.

I skyltfönstret på Hamngatan syns många attiraljer från forna Hjobutiker.
I skyltfönstret på Hamngatan syns många attiraljer från forna Hjobutiker. Foto: Miranda Smedberg

Sammanslutningen Hjo handel, tidigare Köpmannaföreningen ligger under näringslivsorganisationen Svensk handel och bildades 1923.

– Föreningen har funnits i hundra år i olika konstellationer, med alla möjliga butiker som funnits i stan. Vi får hoppas att det lever vidare, säger föreningens ordförande Tobias Göthberg.

Kerstin och Lars Åke Thornblad från Linköping beundrade skylten. Kerstin som kommer från Hjo kände igen flera av butikerna som visades.
Kerstin och Lars Åke Thornblad från Linköping beundrade skylten. Kerstin som kommer från Hjo kände igen flera av butikerna som visades. Foto: Miranda Smedberg

Anordnar aktiviteter

Föreningen bedrivs ideellt och bland medlemmarna finns många av stadens butiker, caféer, restauranger, frisörer med flera. Tillsammans vill de bidra till en levande stad och en god handel för både Hjobor och turister, genom bland annat aktiviteter och event.

– Vi hittar mestadels på grejer under vinterhalvåret. Hjo är ju en sommarstad och på sommaren är det så mycket turister att alla har mycket att göra, förklarar Tobias Göthberg.

Under pandemin har flera aktiviteter uteblivit, och under restriktionernas tid har butikerna påverkats olika. För vissa har det gått bra, andra har haft det mer kämpigt men överlevt. Ett nytt initiativ från föreningen gav den lokala handeln extra stöd.

– Vi började med nya presentkort som gäller i alla butiker. Kommunen började att ta in dem och sen exploderade det och fler företag ringde. Det har varit kul, under pandemin sålde vi presentkort för nästan en miljon kronor som gick tillbaka till butikerna. Vi har sålt väldigt mycket och får förfrågningar om vi kan ordna igen, så det kommer att komma, säger Tobias Göthberg

Handel i orolig tid

Trots fyllda butikslokaler och flera nystartade verksamheter är det också många butiker genom åren som konkurrerats ut av näthandel och köpcentrum och fått lägga ner. Tobias Göthberg berättar dock att handeln i stort mår bra.

– Vi har minskat litegrann sedan förra året men det beror självklart på ekonomiläget också. Vi hoppas på att det ska växa igen.

Han lyfter också alla dem som handlar lokalt och delar föreningens förhoppning att 100-årsjubileet ska locka till att fortsätta göra det, särskilt med tanke på den väntande lågkonjunkturen.

– Vi känner ju att det är en lågkonjunktur på gång. Men vi ska kämpa och vi hoppas att Hjoborna kommer ut och ser till att utnyttja alla erbjudanden som kommer.

– Vi kommer ha ett erbjudande varje månad. Det blir lite olika saker, så att man ska lägga sina pengar i Hjo i stället för på bensin och att handla någon annanstans, säger Tobias Göthberg.

Firar i ett år

Planerandet av årets event är fortfarande pågående, men det långa firandet inleds med en skattjakt som redan börjat. Hos varje föreningsmedlem finns nämligen en medalj som kan vinnas av handlande kunder.

– Alla medlemmar har en medalj och olika upplägg med utlottning av den. Medaljjakten pågår till den 17 november och den 19 har vi vår jubileumsmiddag och då drar vi vinnaren.

Förutom medaljjakten stundar julhandeln och julmarknaden för handlare och Hjobor. En annan tradition kring jul är luciamorgonen, när medlemmar ur Hjo handel lyser upp stan med marschaller. Något som brukar vara väldigt uppskattat.

– Vill vi ha en levande stad måste vi få ut Hjoborna och få dem att tycka att det är trevligt, och ju fler Hjobor som handlar hemma, ju mer aktiviteter kan vi göra, avslutar Tobias Göthberg.

 • Styrelsen i Hjo Köpmannaförening år 2000. Stående, fr.v. Siewert Anderson, Ateljé Bildverksta'n, Hans Weborg, Hem & Hobby, Per-Olof Edvardsson, Marieborgs Handelsträdgård, Ingemar Persson, Hjo Ram & Konst.Sittande fr.v. Göran Ander, EB Olssons, Roland Lundh, Hjo Bokhandel, Inga Melin, Melins Kiosk.
  Styrelsen i Hjo Köpmannaförening år 2000. Stående, fr.v. Siewert Anderson, Ateljé Bildverksta'n, Hans Weborg, Hem & Hobby, Per-Olof Edvardsson, Marieborgs Hande… Foto: Siewert Anderson
 • Solveig Bengtsson och butiksinnehavare Anita Svensson i herrklädesbutiken Götes kläder.
  Solveig Bengtsson och butiksinnehavare Anita Svensson i herrklädesbutiken Götes kläder. Foto: Siewert Anderson
 • Jerngruppen låg i nuvarande Hjo can helps lokaler på Sveavägen. På bild syns medarbetare Håkan Åberg och Anders Lidefeldt.
  Jerngruppen låg i nuvarande Hjo can helps lokaler på Sveavägen. På bild syns medarbetare Håkan Åberg och Anders Lidefeldt. Foto: Siewert Anderson
 • Till Inga Melins kiosk vallfärdade många skolungdomar genom åren, för att köpa godis på rasten.
  Till Inga Melins kiosk vallfärdade många skolungdomar genom åren, för att köpa godis på rasten. Foto: Siewert Anderson
 • Laila Geidenmark tog över Sko-Larsson och bytte namn till Gule-Knut.
  Laila Geidenmark tog över Sko-Larsson och bytte namn till Gule-Knut. Foto: Siewert Anderson

Artikeltaggar

ButikerHamngatanHandelHjo

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.