Hoppa till huvudinnehållet

Jubileum - fullsatt på konstträffen

Publicerad:
Kvällens konstnär på konstcaféet var Ulrika Winterfeldt.
Kvällens konstnär på konstcaféet var Ulrika Winterfeldt.

Det var ett fullsatt "Konstcafé" när Hjobon Ulrika Winterfeldt presenterade sin konst och sina tankar om skapande.

Hjo Konstföreningen som firar 60 år har under jubileumsåret bjudit in till konstcaféer. I veckan var det dags för årets sista på Vete & Råg. Konstcafé är en ny aktivitet i föreningen. Under året har caféet gästats av Christina Lindberg, Erik Rautio och Jan ”Indianjanne” Andersson som berättat om sin konst och konstnärskap.

Trivdes gjorde Berit Andersson, Ann-Britt Larsson och Maria Lindqvist.
Trivdes gjorde Berit Andersson, Ann-Britt Larsson och Maria Lindqvist.

Hjokonstnär

Senaste cafékvällen blev ett möte med Hjokonstnären Ulrika Winterfeldt. Från Skåne via Småland kom Ulrika till Hjo för 26 år sedan och här delar hon sin skapande verksamhet med arbete som skolbibliotekarie. Hon är en av medlemmarna i Ateljéföreningen Ockra, som finns i Villa Svea i Hjo Stadspark. Där har hon också sin ateljé, som hon ser som sitt andra hem med en vidunderlig utsikt över Vättern.

Främst arbetar Ulrika med skulptur och akvarell. Vissa motiv återkommer år efter år, som träden, människan och djuren. Motiv innefattar eftertänksamma djur, figurer som längtar och den levande naturen. Hennes konstverk bjuder inte sällan på överraskningar, som de stenar som fått ben och den lyktan utformad som en varelse inspirerad av marulk hon visade under kvällen.

Hur bedömer människan egentligen konst? Hur känner man igen bra konst? Det finns många och skiftande svar. Väcker tavlan betraktarens stimulans, kreativitet och känsla eller tänker betraktaren på konstnärens skicklighet, estetik? Får tavlan mig att tänka lite extra?

Ulrika Winterfeldt visade en lykta i lera utformad som en varelse inspirerad av en marulk.
Ulrika Winterfeldt visade en lykta i lera utformad som en varelse inspirerad av en marulk.

Ulrika presenterade fem grundaspekter som vår bedömning av konst sägs vila på och som avgör om vi anser något vara ett konstverk eller inte; känsla, estetik, skicklighet, intellektuell stimulans och kreativitet.

Dessa aspekter eller perspektiv må vara intressanta, men för konstnären själv är det skapandets drivkraft som står i fokus. Att vara ”tom” och helt öppen inför sitt skapande. ”Jag är som jag är när jag skapar”. Det estetiskt tilltalande lockar. Det vackra är väldigt viktigt och inspirerar Ulrika i skapandet.

– Det vackra kan till och med vara smärtstillande. Så titta noga, säger Ulrika och tar en vit pion som exempel.

– Den är som en stor maräng.

Konstcaféerna har varit välbesökta och mycket uppskattade av medlemmarna.
Konstcaféerna har varit välbesökta och mycket uppskattade av medlemmarna.

Inte bara konst

Skapande är inte bara konst. Vi skapar på olika sätt, bakar bröd, sjunger, påtar i trädgården. Människans behov av skapande är stort och livsviktigt.

Kvällens gäst Ulrika Winterfeldt bjöd på en intressant inblick i konstens värld och visade delar av sitt skapande.

Konstcaféerna har varit välbesökta och mycket uppskattade av medlemmarna.

– Man lär sig om konst och konstnärskap under gemytliga former i en trevlig lokal. Det är ett vinnande koncept med mat och konst helt enkelt, säger en av kvällens deltagare.

Artikeltaggar

HjoKonst

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.