Hoppa till huvudinnehållet

Full utryckning efter första snön

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Så här såg det ut på Ådalsvägen vid 08-tiden på måndagsmorgonen.
Så här såg det ut på Ådalsvägen vid 08-tiden på måndagsmorgonen. Foto: Lars-Ola Carlén

14 maskiner i tätorten och tre vardera i gång i ytterområdena – hela styrkan kallades ut på måndagen för att snöröja vinterns första snöfall i helgen.

De större vägarna plogades även på söndagen, som vanligt väcker snöröjning känslor bland invånarna: "Varför skottas inte gatorna? Har ni inga på jour?" som en invånare frågade sig på söndagen.

Första flingorna föll på lördagskvällen och sedan snöade nästan hela söndagen bort. Upp mot 20 centimeter snö föll lokalt i Blikstorp under helgen och Hjo tätort har fått cirka 13 centimeter snö i sin tur. Prognosen sa först åtta centimeter snö, men SMHI gick ut med en varning på söndagen om snöfall längs västra vätternkanten och mer snö föll.

Beredskapsledaren vid Hjo kommun kallade ut hela styrkan att snöröja vid 04-tiden på måndagsmorgonen och vid lunchtid hade i princip alla vägar och gång- och cykelvägar med något undantag snöröjts i tätorten. Halkbekämpning med sand påbörjades på måndagsmorgonen, men ordentligt efter lunch, och i första hand sandas gångvägar och övergångsställen.

– Sen eftermiddag putsar vi parkeringar och parkeringsfickor från snö och försöker ploga bort moddsträngar från de större gatorna, säger Anders Westermark, chef för gata och park vid Hjo kommun.

Mer snö väntar

Tre till fem centimeter snö ytterligare väntades falla över Hjo under natten till tisdagen, delvis innehållandes regn, enligt prognos från SMHI sent på måndagen.

– Vi räknar med ytterligare en utryckning på tisdagsmorgonen om så sker. Framåt i veckan väntas mildare väder, säger Anders Westermark.

Torggatan vid infarten till Sjögatan vid lunchtid på måndagen.
Torggatan vid infarten till Sjögatan vid lunchtid på måndagen. Foto: Christoffer Tuulik

Hjo kommun ansvarar för snöröjningen på alla vägar i tätorterna, förutom de privata samt det större vägnätet som sköts av Trafikverket och deras entreprenör Svevia.

Ros och ris

Som vanligt är snöröjning något som engagerar i både slott och koja, eller lägenhet och villa om man så vill. Den stora snöröjningsinsatsen har fått både ris och ros i sociala medier.

På gång- och cykelvägarna vid Kulturkvarteret var det både plogat och sandat vid lunchtid.
På gång- och cykelvägarna vid Kulturkvarteret var det både plogat och sandat vid lunchtid.

"Varför skottas inte gatorna i hjo? Har ni inga på jour? Bilarna kör ju runt i modd och gång och cykletraffikanter klarar sig med nöd och näppe fram i snön! Har sett flera som knapp kommer fram med barnvagn!" skrev en invånare på söndagseftermiddagen via synpunkten på kommunens hemsida.

Plogar när det snöar

Anders Westermark svarar att kommunen snöröjde prioriterade vägar på söndagen. In- och utfarter till och från tätorten samt exempelvis Ringvägen, Sveavägen och Skövdevägen sandades.

– Vi plogade de mest trafikerade vägarna på söndag förmiddag när det hade kommit fem centimeter snö och fortfarande snöade. Vi åkte ut igen på söndag kväll och plogade de vägarna igen. Det är möjligt att vi skulle kört en sväng på eftermiddagen också. Men det finns inte möjlighet att ploga allt på en gång, särskilt inte när det fortfarande snöar. Så länge vi plogar en gata medan snön faller kommer vi behöva ploga den gatan igen. Det är ogjort arbete och alltid en avvägning, men centrala Hjo hölls öppet, säger Anders Westermark.

Svårt läge

Samtidigt kan han förstå att det ställer till bekymmer för en och annan. Han såg själv hur en dam med matkassar på en rollator kämpade sig fram på en oplogad gångväg från en affär på söndagen.

– Oplogade vägar ställer till besvär och det är inget vi vill ha. Men vi kan inte ordna barmark på gatorna medan det snöar, det klarar inte våra resurser av.

Änderna hade inget emot att simma, frågan är hur många andra som var sugna på ett vinterbad på måndagen.
Änderna hade inget emot att simma, frågan är hur många andra som var sugna på ett vinterbad på måndagen.

Sladdade ned elskåp

Samtidigt var det folk som gladdes av snöfallet – och det sladdvänliga vädret. Det har kommit rapporter om ungdomar i A-traktorer som sladdade omkring på industriområdet.

– Bland annat kördes ett elskåp ned som nu måste bytas ut. Det blir ofta skador på belysningsstolpar och staket. Det drabbar inte bara kommunen utan alla fastighetsägare och det är totalt onödigt. Oftast rör det sig om smitningsolyckor också och det blir alltid kostnader, som skattebetalarna får betala om det sker på kommunens egendom, säger Anders Westermark.

Slutligen beräknas snöröjningen mellan söndag till måndag kosta cirka 250 000 kronor för Hjo kommun. Snöröjningsbudgeten är årligen, räknat på helår, cirka 2,8 miljoner kronor och före snöfallet återstod cirka 400 000 kronor i budgeten för 2022.

Så här såg det ut i hamnen på måndagen.
Så här såg det ut i hamnen på måndagen.
Hamnbacken i snömodd.
Hamnbacken i snömodd.
Efter snöröjningen på Vallgatan.
Efter snöröjningen på Vallgatan.
Stora torget i Hjo i vinterskrud.
Stora torget i Hjo i vinterskrud.

Artikeltaggar

Anders WestermarkBlikstorpHjoHjo kommunKorsbergaSamhälleSMHISnöSnöröjningSveviaTrafikverketVäderVädervarningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.