Hoppa till huvudinnehållet

Snöig inramning av julmarknad

Publicerad:
Emma Björnell
emma.bjornell@hjotidning.se
Michael och Sofia Andersson, med barnen Emil, Hugo och Leah, tycker att julmarknaden ger en bra start på julen.
Michael och Sofia Andersson, med barnen Emil, Hugo och Leah, tycker att julmarknaden ger en bra start på julen. Foto: Emma Björnell

Över en natt förvandlades Hjobygden till ett vinterlandskap och med snöflingor i luften infann sig julstämningen på Kullaborg, idrottsplatsen i Korsberga. I söndags anordnades där den traditionella julmarknaden.

Korsberga IF:s supporterklubb arrangerade i söndags sin årliga julmarknad. Till barnens stora förtjusning satt tomtemor och tomtefar med sin julklappssäck bredvid den snötyngda granen. Runt omkring fanns fjorton utställare. Av dem kunde besökarna kunde bland annat inhandla julkransar, hemgjort godis, honung, potatis, olika hantverk och julkärvar. Därtill fanns lotterier och servering med hembakt fikabröd.

Maja och Carl Lilja serverade glögg och pepparkakor.
Maja och Carl Lilja serverade glögg och pepparkakor. Foto: Emma Björnell

– Vi vill att Korsberga inte bara ska vara en by man bor i, utan även en by där människor ses och umgås. Därför känns det så roligt att ordna julmarknaden, berättar Ros-Marie Pettersson och Annika Jarstål i supporterklubben.

Besökarna Oliva och Anton Lundgren samt Carl Jonsson handlade av Caroline Spångberg som deltog på marknaden för första gången. Hon erbjöd bland annat marmelad, godis, honung och knäckebröd.
Besökarna Oliva och Anton Lundgren samt Carl Jonsson handlade av Caroline Spångberg som deltog på marknaden för första gången. Hon erbjöd bland annat marmelad, godis, honung och knäckebröd. Foto: Emma Björnell

Familjen Andersson från Korsberga håller med om att marknaden är ett bra sätt att samlas och umgås.

– Vi har som tradition att gå hit. Det är kul att samlas och få julkänsla ihop med andra, säger Sofia Andersson.

Morgan Gustavsson sålde havrekärvar, vilka både sprider julstämning och mättar hungriga fåglar.
Morgan Gustavsson sålde havrekärvar, vilka både sprider julstämning och mättar hungriga fåglar. Foto: Emma Björnell

Även för utställaren Morgan Gustavsson är julmarknaden i Korsberga ett årligt återkommande inslag inför julen. Han odlar och säljer havrekärvar från kulturreservatet Vallby-Sörgården utanför Skövde.

– Förr satte folk på landsbygden alltid upp kärvar till fåglarna. Det ger julstämning, tycker han.

Men det är inte bara havrekärvar som ger julstämning. Efter Korsbergas julmarknad, som var den första i Hjobygden, väntar nu en adventstid fylld av julkänsla.

I tomtens säck hittade Nowa Kristersson och Thilia Söderström varsin julklapp.
I tomtens säck hittade Nowa Kristersson och Thilia Söderström varsin julklapp. Foto: Emma Björnell

Artikeltaggar

JulJulmarknaderKorsbergaKorsberga IFMat och dryckNöje/Kultur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.