M-budget: Vill se fler händer i vården – och effektivare sjukhus

Publicerad:
Lars Holmin presenterade Moderaternas alternativa budget under måndagen. Skuggbudgeten är betydligt stramare än förslaget från den rödgröna minoritetsledningen.

Moderaterna vill effektivisera sjukhusen samtidigt som de vill satsa på fler händer i vården.

– Vi är oroliga för ekonomin och lägger därför en stramare budget än tidigare, förklarar Lars Holmin, Moderaternas gruppledare, som efter åtta år får presentera en budget i opposition.

Medan den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen vill öka anslagen till verksamheterna med tre procent i tilläggsbudgeten, så vill Moderaterna i sin skuggbudget hålla kvar vid två procent samtidigt som de vill se mer effektiviseringar.

Moderaterna prioriterar en budget i balans, för 2023 ett överskott på 615 miljoner kronor. Jämfört med de rödgröna som räknat med ett underskott på 1,4 miljarder.

– Vi har tittat på hur samhället mår, och lågkonjunkturen har ju knappt startat. Det gör att vi är väldigt oroade över hur ekonomin ser ut. Vi lägger därför en budget där vi sätter ett litet annat fokus på vår egen ekonomi, förklarar Lars Holmin.

Vill inte låna

De vill inte låna pengar till drift och inte skjuta saker på framtiden. Särskilt tungt för 2023 är en ökande pensionskostnad med 2,7 miljarder kronor.

Moderaterna vill satsa mer på tillgänglighet i vården, samtidigt som de drar åt tumskruvarna för sjukhusen. Skaraborgs sjukhus har under flera år inte klarat sin budget. År som Moderaterna varit med och styrt.

Varför ska det bli skillnad den här gången?

– Det kommer inte att komma så mycket mer statsbidrag. Vi har de pengar vi har. Vårt ansvar är att göra det vi är satta att göra, säger Lars Holmin.

Han menar att de tillfört väldigt mycket pengar till sjukvården under de senaste åtta åren.

– Men vi har inte fått ut det vi efterfrågar. Då är det rimligt att vi ser över vad vi gör, och vad vi inte ska göra. Någonstans kan det bli så att man får plocka bort delar av verksamheten.

Samtidigt vill Moderaterna satsa på ökad tillgänglighet i vården och en redan beslutad extra lönesatsning.

– Vi behöver fler händer i vården. Genom att jobba på ett annat sätt behöver det inte bli uppsägningar. Vi vill helst att man flyttar människor från tjänstemannaspåret till att man kommer tillbaka till det som är vår kärnverksamhet, säger Lars Holmin.

Ingen fast läkare

Nya sparförslag är att avskaffa fast läkarkontakt och fria besök hos sjuksköterska för personer över 65 år.

Inom kulturnämnden vill de avveckla stöd till folkteatern, de som nyttjar kulturen ska också vara med och betala för den.

Samma resonemang gäller kollektivtrafiken där Moderaterna vill se en ökad självförsörjningsgrad.

Artikeltaggar

ModeraternaPolitikVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare