Hoppa till huvudinnehållet

Hjo mot strömmen – en av få i landet som höjer skatten

Publicerad:
Hjo är en av få kommuner i landet som höjer skatten från årsskiftet. Hjoborna får punga ut med ytterligare 43 öre per intjänad hundralapp.
Hjo är en av få kommuner i landet som höjer skatten från årsskiftet. Hjoborna får punga ut med ytterligare 43 öre per intjänad hundralapp. Foto: Lars-Ola Carlén

Ytterst få av landets kommuner och ingen av regionerna höjer skatten nästa år. Hjo kommun tillhör undantagen och för Hjoborna väntar höjd skatt med 43 öre till 22 kronor jämnt per intjänad hundralapp efter årsskiftet.

Från nionde till femte plats i Skaraborg. Hjo klättrar i skatteligan från den 1 januari och är en av få kommuner i landet som väljer att ta till skattehöjning för att klara de allt svårare ekonomiska tiderna.

Hjo är tillsammans med Tibro och Vara de tre kommuner i Skaraborg som höjer skatten 2023. Vara med 60 öre, Tibro med 50 och Hjo med 43 öre.

Klättrar i skatteligan

Genom skattehöjningen passerar Hjo flera kommuner i Skaraborg. Bland annat Skövde, Töreboda, Falköping och Grästorp. Det är bara Gullspång, Vara, Götene och Tidaholm som kommer ha högre kommunalskatt än Hjo i Skaraborg nästa år när klubborna har fallit i alla 15 kommuner.

Hjo står tämligen ensamt i att höja skatten även bland landets övriga kommuner. Enligt en enkät som TT genomfört bland landets 290 kommuner och 21 regioner är det en handfull kommuner och inte en enda region som höjer skatten 2023.

Det trots sämre ekonomiska tider och att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, pekat på behovet av tiotals miljarder i extra statliga bidrag redan nästa år.

Av TT-enkäten framgår det också att sex kommuner planerar att sänka skatten. Däribland västkustkommunen Orust som sänker med tio öre till 22:51 kronor.

Ekonom förvånad

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, ser flera skäl till att politikerna i kommuner och regioner ändå sitter still i båten. Dels har de ett överskott kvar från i år, pengar som de via sin resultatutjämningsreserv flyttar till 2023. Det är också många nya politiker och nya konstellationer efter valet, som kanske avvaktar och hoppas på att 2023 blir ett mindre hack i kurvan.

– Och så hoppas de på att staten bidrar, säger Annika Wallenskog, som ser att väldigt många kommuner och i princip alla regioner räknar med underskott i sina finanser nästa år.

– Men jag är ändå förvånad över att så många säger sig budgetera med underskott, säger hon till TT.

Hjo tillsammans med Tibro och Vara är de enda kommunerna i Skaraborg som planerar skattehöjning från årsskiftet.

Skattesats 2023
Kommun20232022
Gullspång22:49oförändrad
Vara22:37+ 60 öre
Götene22:12oförändrad
Tidaholm22:07oförändrad
Hjo22 kronor+ 43 öre
Grästorp21:99oförändrad
Falköping21:95oförändrad
Töreboda21:72oförändrad
Tibro21,71+ 50 öre
Skövde21:61oförändrad
Essunga21:57oförändrad
Skara21:50oförändrad
Karlsborg21:32oförändrad
Lidköping21:26oförändrad
Mariestad21:26oförändrad

Artikeltaggar

EkonomiHjoSkaraborgSkatterTibro

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.