Hoppa till huvudinnehållet

Skolbuss i diket – förälder: "Vi fick inget veta av skolan"

Publicerad:
En skolbuss med elever på väg till Korsberga skola körde i diket på en mindre grusväg i tisdags morse. Ingen skadades, men barnen fick sitta kvar en timma i bussen i väntan på bärgare innan de kom till skolan.
En skolbuss med elever på väg till Korsberga skola körde i diket på en mindre grusväg i tisdags morse. Ingen skadades, men barnen fick sitta kvar en timma i bussen i väntan på bärgare innan de kom till skolan. Foto: Johan Nilsson/TT

En skolbuss på väg till Korsberga skola halkade av vägen på tisdagsmorgonen. Barnen blev kvar i bussen en timma innan den kunde bärgas och köra barnen till skolan. Föräldrarna fick dock inget veta förrän barnen kom hem och själva fick berätta om vad de hade varit med om.

– Det har brustit i kommunikationen. Den har inte fungerat som vanligt och vi får nu utreda så att det inte händer igen, säger skolchef Mari-Louise Brage.

Skolbussen skulle som vanligt köra elever till Korsberga skola på tisdagsmorgonen då olyckan var framme i det snöiga och isiga väglaget. Knapp 20 passagerare ska ha befunnit sig i bussen när den kanade av vägen i höjd med Torsbo, på en mindre grusväg utanför Korsberga. När bussen skulle backa upp så grävde den ned sig djupare i diket och bärgare fick tillkallas.

– Ingen av de inblandade var skadad och en vårdnadshavare, som bor intill, ringde skolan och berättade vad som hänt. Så skola och rektor var informerade om varför eleverna var försenade, berättar Mari-Louise Brage.

Fast i diket en timma

Där tog dock informationen stopp. Elevernas föräldrar fick inget veta om att deras barn suttit fast i diket och först efter en timma var på plats i skolan.

– Det var först när barnen kom hem och berättade själva som vi fick veta vad som hänt. Vi fick ingen information av skolan, berättar en förälder för Hjo Tidning.

Enligt föräldern körde skolbussen med sommardäck.

Ett hjulskifte på bussen till vinterdäck var inplanerat till onsdagen. Enligt uppgift hade detta inte kunnat genomföras tidigare då det inte fanns några lediga tider på däckverkstaden, som hade fullt upp efter helgens snöfall över bygden.

Nådde inte fram

Föräldern ser allvarligt på att inte skolan meddelat vad som hänt.

– Barnen fick sitta i skolbussen en timma och ingen hörde av sig. Jag hoppas att kommunen ser över rutinerna så att det inte behöver hända någon annans barn, säger föräldern.

– Vi har rutiner kring krissituationer för hur vi ska ta hand om oroliga barn och vuxna. Vi kommer att lägga ut på V-klass och informera vårdnadshavarna om händelsen och skolans åtgärder. Jag håller med om att det är olyckligt att informationen inte har nått fram och kommer utreda varför det inte har fungerat som det brukar, säger Mari-Louise Brage.

Enligt skolchefen är det första gången hon har varit med om att rutinerna kring kommunikationen har brustit.

– Vi ser allvarligt på när det händer incidenter med skolskjutsar. Eleverna ska säkert och tryggt ta sig till och från skolan, poängterar Mari-Louise Brage.

En incidentrapport inväntas också till kollektivtrafikkontoret i Tibro, som administrerar skolskjutsarna, från bussbolaget om händelsen.

Artikeltaggar

BussarHjo TidningKorsbergaMari-Louise BrageOlyckorOlyckor och katastroferSkolorTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.