Hoppa till huvudinnehållet

Hjo pastorat har räknat fel i 23 år – nu höjs avgifterna

Publicerad:
Avgifterna för gravskötsel höjs nästa år i Hjo pastorat. Kyrkoavgiften förblir dock oförändrad.
Avgifterna för gravskötsel höjs nästa år i Hjo pastorat. Kyrkoavgiften förblir dock oförändrad. Foto: Christoffer Tuulik

Avgifterna för gravskötsel i Hjo pastorat höjs nästa år med cirka 25 procent. Orsaken är en miss – som upptäckts efter två årtionden.

Pastoratet har hittills inte räknat in kostnader för administration av gravskötselavtalen sedan kyrkan skildes från staten.

Avgiftshöjningen motsvarar i kronor att ett standardavtal för gravskötsel blir cirka 250 till 300 kronor dyrare nästa år.

Orsaken till det är vare sig inflation eller fördyringar i första hand utan en miss i beräkningarna. Pastoratet har vid en genomlysning av ekonomin upptäckt att kostnaden för administration av gravskötseln inte räknats in i avgifterna för gravskötselavtalen.

– Vi har upptäckt att kostnaden för gravskötsel inte har burit sig själv inom pastoratet och att det finns en orsak till det, säger Helena Taubner.

Ur fel kassa

Pastoratet har inte räknat in avgiften för administration sedan kyrkan skildes från staten vid millennieskiftet, för snart 23 år sedan. Kostnaderna har i stället fått betalas av kärnverksamheten, alltså församlingsverksamheten.

– Höjningen innebär egentligen inga större summor för den enskilde gravrättsinnehavaren, det är däremot ganska mycket pengar för församlingen sett till helheten, säger Helena Taubner.

Vad är det för typ av administration?

– Allt från att hålla reda på vilka gravar som har vilka avtal till att hålla gravregistret uppdaterat. Fakturering och bokföring av gravskötselavtal med mera, svarar Helena Taubner.

Hur mycket pengar rör det sig om på ett ungefär under de här 23 åren?

– Det kan jag inte svara på här och nu, säger Helena Taubner.

Intäkten för höjningen av gravskötselavgifterna räknas bli 190 000 kronor år 2023, enligt kyrkokamrer Lotta Lundqvist.

Kyrkoavgiften höjs inte

I övrigt ökar pastoratets kostnader men kyrkoavgiften förblir oförändrad 2023, efter beslut i kyrkofullmäktige.

– Vi höjer inte medlemsavgiften utan procentsatsen förblir densamma. Ett besked jag tror Hjoborna uppskattar. Vi har inte höjt procentsatsen i pastoratet sedan millennieskiftet heller, och kyrkskatten är förhållandevis låg jämfört med andra pastorat, säger Helena Taubner.

Kyrkoavgiften räknas utifrån procent av den kommunalt beskattningsbara inkomsten. En medlem i Hjo pastorat betalar 95 öre för varje hundralapp man har som beskattningsbar inkomst. Rikssnittet är 1,03 kronor 2022.

– Värt att veta är också att det tillkommer en liten andel för kyrkoavgift till stiftet. För oss i Hjo läggs det på ytterligare 0,055 kronor som går till Skara stift. En summa vi inte styr över i pastoratet. Begravningsavgiften finns utöver kyrkoavgiften, den är 0,261 kronor per procent och den betalar alla oavsett medlemskap i Svenska kyrkan eller inte, säger Helena Taubner.

Artikeltaggar

BokföringEkonomiEtik och religionFörsamlingarHjoHjo pastoratInflationInkomstKyrkogårdarSkara stift

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.