Hoppa till huvudinnehållet

Hjoförfattare prisades på gala i Polen

Publicerad:
Hjobon Artur Szulc tilldelades en statyett i silver i kategorin Eldsjäl på en gala i Polen.
Hjobon Artur Szulc tilldelades en statyett i silver i kategorin Eldsjäl på en gala i Polen.

Hjoförfattaren Artur Szulc prisades nyligen på en gala i Polen för sina historiska skildringar i böcker och artiklar om landets historia..

Hjobon Artur Szulc prisades i fredags kväll i Polen på en gala där polska radion var delaktig och då folkbildande insatser uppmärksammades om Warszawaupproret under andra världskriget.

BohaterON-priset delas ut i sju olika kategorier: skribenter, journalister, företag, institutioner, lärare, organisationer och eldsjälar.

Artur Szulc fick ta emot priset som "Eldsjäl" för sin bok om Warszawaupproret, flera artiklar om upproret och medverkan i poddar.

Skriver på fritiden

Sedan flera år tillbaka bor Artur Szulc med sin familj i Hjo och arbetar på Skövde garnison. På ledig tid ägnar han sig åt författarskapet och då framför allt med att skriva historiska böcker och artiklar om Polen.

Artur Szulc är född i Szczecin i Polen. Vid femårsåldern var han på besök hos sin farmor i Jönköping och då det plötsligt genomfördes en statskupp i hemlandet Polen som förvandlades till en militärdiktatur. Artur Szulc och familjen blev kvar i Sverige som politiska flyktingar och han växte sedan upp i Huskvarna.

Intresse för historia

Sedan unga år har Artur Szulcs intresse alltid varit stort för historia genom att bland annat ha lyssnat på sin mormors alla berättelser från svunna tider.

I samband med studierna till gymnasielärare på Linköpings universitet valde han att fördjupa sig i vittnesmål av polska lägerfångar från ett koncentrationsläger. Uppsatsen blev sedan boken "Röster som aldrig tystnar".

Därefter har det blivit fler böcker om andra världskriget med inriktning Polen och landets historia, men han har även skrivit om Koreakriget.

2021 gav han ut boken Warszawaupproret 1944 som skildrar upprorets förlopp varvat med en rad olika personporträtt.

Artur Szulc har tidigare fått ta emot det polska utrikesdepartementets medalj Bene Merito för sina insatser med att sprida kunskap om polens historia i Sverige.

Artikeltaggar

Andra världskrigetArtur SzulcHistoriaHjoLitteraturPolenWarszawaupproret

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.