Hoppa till huvudinnehållet

FHM:s varning: Nu är vinterkräksjukan här

Publicerad:
Reporter Jesper Ottoson
Jesper Ottoson
jesper.ottoson@sla.se
En ökning av vinterkräksjuka väntas.
En ökning av vinterkräksjuka väntas. Foto: Copyright Daniel Strandroth

Vinterkräksjukan är här.

Både i samhället och inom vården väntas en ökning av antalet smittade under de närmaste veckorna, skriver Folkhälsomyndigheten.

Spridningen av vinterkräksjuka har tagit fart i samhället. Nu varnar Folkhälsomyndigheten för en väntad ökning.

– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går inte att säga. Förra året blev säsongen tuffare än vanligt med många inrapporterade fall. Dessutom såg vi för första gången någonsin två toppar under en säsong, vanligtvis ser vi bara en topp som brukar infalla i februari eller mars, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Så skyddar du dig

Viruset som orsakar vinterkräksjuka är mycket smittsamt. God handhygien skyddar bäst mot smitta.

– Genom att tvätta händerna med tvål och vatten kan risken för att smittan sprids vidare och att man själv insjuknar minskas, säger Elsie Ydring.

Fakta om vinterkräksjukan

• Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.

• Virus kan överleva länge i miljön och smitta från till exempel textilier.

• Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.

• Viruset kan spridas på olika sätt; via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenSmittorVinterkräksjukanVirusVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.