Hoppa till huvudinnehållet

Hjoborna har fått mindre laddstöd för elbilar än andra

Publicerad:
178 hushåll och 26 företag i Hjo har fått ekonomiskt stöd för att installera laddplatser för elbilar sedan 2018.
178 hushåll och 26 företag i Hjo har fått ekonomiskt stöd för att installera laddplatser för elbilar sedan 2018. Foto: Christoffer Tuulik

178 hushåll och 26 företag i Hjo har fått ekonomiskt stöd för att installera laddplatser för elbilar sedan 2018. Hjoborna får mindre än snittet och mindre än kommuner på ungefär samma inkomstnivå, enligt Newsworthy.

Hushåll och företag har kunnat söka bidrag och skatteavdrag för att installera laddplatser för elbilar de senaste åren. Exempelvis stöd och avdrag från Naturvårdsverket och Skatteverket.

Hjo ligger under riksnittet i utnyttjandet av laddstöden, jämfört med andra kommuner med liknande inkomstnivå. Sammanräknat har cirka 178 hushåll och 26 företag i Hjo kommun fått 1,8 miljoner kronor i stöd sedan 2018. Det innebär cirka 195 kronor i bidrag totalt per capita.

Kartläggningen som Newsworthy gjort visar att det finns stora skillnader i vilka kommuner som har haft möjlighet att dra nytta av stöden. Hushåll och företag i den rikaste tiondelen av alla kommuner har i snitt fått nästan åtta gånger så mycket stöd som den fattigaste tiondelen.

71 hushåll i Hjo har beviljats totalt 621 000 kronor i år och under fjolåret fick 79 hushåll avdrag motsvarande 684 000 kronor. Företagen i Hjo har beviljats 196 000 kronor för installation av totalt 19 laddplatser, 13 fler än förra året.

Invånarna i Lerums kommun har nyttjat bidragen mest i Västra Götaland, sett till laddstöd per capita, totalt 505 kronor. Bengtsfors kommun har fått minst laddstöd per capita, 48 kronor.

178 hushåll och 26 företag i Hjo har fått ekonomiskt stöd för att installera laddplatser för elbilar sedan 2018.

Artikeltaggar

ElbilarHjoHjo kommunHus och hemHushållNaturvårdsverketNewsworthySkatteverketTrafik

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.