Hoppa till huvudinnehållet

Lekplats ska bli bilparkering: ”Krävs planändring efter avslag på bygglov”

Publicerad:
Lars-Ola Carlén
larsola.carlen@hjotidning.se
Den tidigare lekplatsen utmed Vallgatan har använts för att ställa bilar och ska nu bli officiell parkeringsplats.
Den tidigare lekplatsen utmed Vallgatan har använts för att ställa bilar och ska nu bli officiell parkeringsplats. Foto: Lars-Ola Carlén

Redan för tolv år sedan plockades de sista lekredskapen bort från lekplatsen på Vallgatan i Hjo. Då var tanken att det skulle bli bilparkering. Men kommunen fick avslag på bygglovet och nu ska detaljplanen ändras.

Lekplatsen låg länge övergiven och gräset hade sedan länge vunnit kampen över sandlådan när de sista lekredskapen plockades bort hösten 2010. Redan då var tanken att utöka parkeringsplatsen utmed Vallgatan, mellan Vallgården och Hjo Tidning med fler platser.

Marken där lekplatsen hade legat grusades upp och började användas som parkering. Men sedan gick det grus i maskineriet. Kommunen hade redan 2010 planer på att asfaltera och ställa i ordning p-platser, men fick avslag på bygglovsansökan.

Lekplatsen på Vallgatan togs bort i september 2010. Reidar Brams och Mikael Klasson lyfter här bort den övergivna gunghästen.
Lekplatsen på Vallgatan togs bort i september 2010. Reidar Brams och Mikael Klasson lyfter här bort den övergivna gunghästen.

För att få till en långsiktig lösning och permanenta p-platserna har det nu getts ett uppdrag att ändra den gällande detaljplanen från 1988 i den del av kvarteret som har beteckningen park.

– Det handlar i grunden om att ändra markanvändningen från lek till parkering, förklarar byggnadsnämndens ordförande Björn Bröne (L).

Således en ändring så att planen överensstämmer med verkligheten sedan tolv år tillbaka.

Tanken är att ändringen av planen ska antas och träda i laga kraft första kvartalet nästa år.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovDetaljplanerHjoHjo TidningLekplatserParkeringSamhälleVallgården

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.