Hoppa till huvudinnehållet

Första julen för Sofie, Mikael och Alva i nya huset på Knäpplan

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
Efter många val, av både väggar, golv, belysning, kakel och klinkers är familjen nöjd med resultatet.
Efter många val, av både väggar, golv, belysning, kakel och klinkers är familjen nöjd med resultatet. Foto: Miranda Smedberg

Paret Sofie Svensson och Mikael Wester gick på flera husvisningar utan att hitta något passande. Istället bestämde de sig för att köpa tomt och bygga hus. Nu har de bott i den luftiga villan på Knäpplan i snart ett år, och trivs bra i bostadsområdet som växer så det knakar.

Sofie Svensson och Mikael Wester har knappt haft en lugn stund under det gångna året. I januari flyttade de in i det nyckelfärdiga nybygget på Knäpplan västra. Våren och sommaren ägnades åt altan- och trädgårdsfix, och nu i höst kom lilla familjemedlemmen Alva. Lagom till jul har familjen bott in sig i sitt nya hem, och börjar komma till ro.

– Nu ser vi fram emot att bara få vara och njuta av att bo här, säger Sofie Svensson och Mikael Wester.

Husdrömmar

Att valet föll på att bygga nytt hade flera skäl. Drömmen hade funnits länge, främst hos Sofie.

– Jag har haft en dröm att bygga hus sedan jag var liten, berättar hon.

Sofie Svensson, Alva Wester och Mikael Wester trivs bra i sitt nybyggda hus på Knäpplan.
Sofie Svensson, Alva Wester och Mikael Wester trivs bra i sitt nybyggda hus på Knäpplan. Foto: Miranda Smedberg

Efter att paret letat en hel del på bostadsmarknaden utan framgång, kom de fram till att drömmen att bygga nytt istället kunde bli en bra lösning både ekonomiskt och praktiskt.

– Vi gick på lite visningar, men kände inte att något passade oss. Husen blev ganska dyra och det blev nästan billigare för oss att bygga ett hus, säger Sofie.

– Vi är inte så händiga heller så om vi skulle renovera hade vi ändå behövt ta in snickare och hantverkare för att få det som vi ville ha det, tillägger Mikael.

Kvällssol lockade

Sofie och Mikael kontaktade kommunen och fick veta att det fanns ett antal byggklara tomter. En av dem hade kvällssol och låg uppe på Knäpplan västra, området i sluttningen ovanför Knäpplans förskola. I början av 2021 skrev de på kontrakt och valde byggfirma.

Öppna ytor

Strax därefter var husresan igång, med paret vid rodret för alla beslut gällande utseende och funktion.

Kaminen var ett självklart val, och har blivit hjärtat i huset mellan kök och vardagsrum.
Kaminen var ett självklart val, och har blivit hjärtat i huset mellan kök och vardagsrum. Foto: Miranda Smedberg

– Det var svårt i början, men vi var ganska klara med vad vi ville ha för hus. Ett enplanshus med öppna ytor, säger Sofie och Mikael instämmer:

– Vi ville ha mycket sällskapsytor där man ser varandra. Att de som sitter i tv-rummet kan prata med de som står i köket.

Många val

Huset är ett så kallat H-hus, det är format som ett H och lätt att dela in i olika avdelningar, som exempelvis en barn- och en vuxendel. Med sin öppna planlösning och sex meter i takhöjd i vardagsrum och uterum skapas en luftig känsla. Kaminen och de dimbara spotlightsen skapar mysfaktor.

Sofie Svensson, Alva Wester och Mikael Wester trivs bra i sitt nybyggda hus på Knäpplan.
Sofie Svensson, Alva Wester och Mikael Wester trivs bra i sitt nybyggda hus på Knäpplan. Foto: Miranda Smedberg

Bygget kommer i färdiga delar och monteras på en gjuten grund som ger golvvärme i hela huset. Den valda modellen kan ofta anpassas efter önskemål, och Sofie och Mikael visste från början hur de ville ha det.

– Tvättstugan skulle egentligen varit två rum, men vi valde att ta bort väggen och göra en stor groventré och tvättstuga i ett, säger Sofie.

Uterum och garage

Garaget i anslutning till huset, och det inglasade uterummet på baksidan är också tillägg till ritningen.

– Uterummet är vi väldigt nöjda med! säger de båda.

Det inglasade uterummet har blivit ett favoritrum för Mikael och Sofie.
Det inglasade uterummet har blivit ett favoritrum för Mikael och Sofie. Foto: Miranda Smedberg

Knäpplan västra är det senaste området uppe på Knäpplan där man öppnat upp mark för byggbara tomter. Sommaren 2021 släpptes 22 tomter och nu växer husen fram i rask takt.

Nytt område planeras

Enligt kommunens hemsida finns inga lediga tomter i området just nu. I vinter planeras ytterligare utbyggnad strax söder om Knäpplan västra, som tidningen tidigare skrivit om.

Dekorativa träd fungerar som klädhängare i huvudentrén.
Dekorativa träd fungerar som klädhängare i huvudentrén. Foto: Miranda Smedberg

Trots att Knäpplanområdet fortfarande är under uppbyggnad, finns redan hög trivselfaktor och en god sammanhållning mellan grannarna tycker Sofie Svensson och Mikael Wester efter snart ett år som husägare. Men det finns också förhoppningar för framtiden.

Den öppna planlösningen kopplar samman sällskapsytor i kök och vardagsrum.
Den öppna planlösningen kopplar samman sällskapsytor i kök och vardagsrum. Foto: Miranda Smedberg

– Det vore bra med någon lekplats här uppe. Nu när man bygger ett så stort nytt område kanske man också kan investera i en lekpark där barnen kan leka, säger Sofie.

Redo för framtiden

Utanför fönstret faller snön och familjen Svensson/Wester förbereder sig för julen, då resten av familjen kommer på besök. På frågan om granen ska få gå ända upp i nock blir svaret

“Inte i år, men någon gång i livet ska vi ha en sådan gran!”. Tiden finns, det är bara den första av många kommande jular i familjens nya hem.

– Här ska vi bo livet ut! Här vill man bli gammal, säger Mikael Wester och Sofie Svensson samstämmigt

Från utsidan syns husets tydliga H-form.
Från utsidan syns husets tydliga H-form. Foto: Miranda Smedberg

Artikeltaggar

Bostad och byggenFamiljJulTomtarVillor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.