Hoppa till huvudinnehållet

Visar konst från barndom till tonåren

Publicerad:
Många tycker att utställningen förgyller parken, berättar Per Olsson.
Många tycker att utställningen förgyller parken, berättar Per Olsson. Foto: Miranda Smedberg

Grusplanen vid Experimenthuset mitt i Stadsparken står oftast tom, men inte den här vintern. Nu pryds platsen av den belysta fotoutställningen Growing up, en konstupplevelse i utomhusmiljö.

– Vi vill plocka ut konsten i det offentliga. Det handlar om att alla ska ha rätt att få uppleva det här, säger Per Olsson.

Fotografen och konstnären Vee Speers kommer från Australien, men är sedan många år bosatt och verksam i Paris. År 2010 slog hon igenom stort genom sin utställning på Fotografiska museet i Stockholm. Sedan slutet på november och fram till sista mars, visas hennes utställning Growing up i Stadsparken.

Belysta porträtt

I utställningen skildrar Speers övergången från barndom till tonår, genom uttrycksfulla porträtt på barn under två viktiga skeden i livet.

– Det är lite det utställningen handlar om, det här att gå från barn till att bli tonåring. Det är en viktig fas där man får med sig mycket grundvärderingar, säger Per Olsson på galleriet UpOnWalls.

Porträtten utmärker sig med noggrant utvald scenografi och närvarande blickar. Bilderna har genomgående en dov färgskala med mjuka toner.

– Hon är väldigt egen i sitt uttryck, tittar man på Vees grejer så står hon ut. Hon fotar i svartvitt och handkolorerar sedan bilderna, berättar Per Olsson.

Viktigt med samarbete

Utställningen skulle från början sättas upp i Karlskrona, men under pandemin lades planerna på is, och snart togs beslutet att i stället göra något för Hjo. Projektet är ett finansiellt samarbete mellan UpOnWalls, Wennergrens och Hjo kommun. Att tillsammans med fler aktörer möjliggöra för konstupplevelser i det offentliga rummet, är något galleriet brinner för.

– Det är viktigt för stan att man kan göra saker tillsammans. Bor man i en mindre stad ska man jobba på det här sättet, säger Per Olsson.

Utställningen Growing up är en kombination av konstnärens tidigare projekt The Birthday Party och Bulletproof.
Utställningen Growing up är en kombination av konstnärens tidigare projekt The Birthday Party och Bulletproof. Foto: Miranda Smedberg

Utbud året om

Att sätta upp utställningen mitt i vinterhalvåret är ett medvetet val. För invånarna i Hjo är det viktigt med ett bra utbud och en levande stad året om, tycker Per Olsson.

– Hjo drivs väldigt starkt turistmässigt och turistnäringen gör ett riktigt bra jobb. Men vi har människor som bor här hela året, så det är viktigt att vi har ett bra flöde. På vintern kan idyllen inte vara sol och bad, utan då måste vi hitta något annat.

För framtiden finns flera planer och drömmar i samma anda. Exempelvis en kombination av konst och musik under sensommaren, med större liveakter på scen.

– Det är i planeringsstadiet och vi får se om det blir av. Vi har kollat av scenen och hittat en typ av artister vi tror skulle kunna passa här, avslöjar Per Olsson.

Kulturellt nav

Utställningen förgyller parken fram till sista mars. Nu är Per Olssons förhoppning att fler hittar dit, och att planerna går i lås för framtida arrangemang.

– Hjo har alla förutsättningar för att bli ett kulturellt nav som småstad. Om vi jobbar i det offentliga. Vi har ingen stor konsthall, även om det finns drömmar om det också...

Artikeltaggar

AustralienFotograferingHjoKonstNöje/KulturStadsparkenUtställningarVee Speers

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.