Hoppa till huvudinnehållet

Ella Fredriksson taggad inför SM: ”Jag är lite nervös”

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
Både kul och nervöst att tävla på hemmaplan, tycker skidåkaren Ella Fredriksson.
Både kul och nervöst att tävla på hemmaplan, tycker skidåkaren Ella Fredriksson. Foto: Miranda Smedberg

Till vardags tränar hon slalom på elitnivå på skidgymnasiet i Torsby, men i slutet av januari kommer hon hem för SM-veckan i Skövde. Nu är Hjotjejen taggad på att tävla i hemmabacken.

Ella Fredriksson från Hjo storsatsar på slalom och storslalom. Hon går nu fjärde och sista året på Torsby alpina skidgymnasium. Att utbildningen är fyra år i stället för tre är för att hinna med studierna utöver träningen, som fyller upp stora delar av schemat och extra mycket under säsong.

– Just nu är vi inte så mycket i skolan utan åker mest skidor. Vi åker heldagar till Trysil, Sälen och Kläppen. På försäsongen i oktober åker vi mycket till bland annat Oslo där de har en inomhusbacke, berättar hon.

Åkt sedan barnsben

Ella var i femårsåldern när hon testade skidorna för första gången. Det tog inte lång tid innan hon fastnade för utförsåkning.

– Jag hade en kusin som var jätteduktig, jag tror att det var han som gjorde att jag ville köra mer. Sen tyckte jag att det var jätteroligt så då fortsatte jag.

Så småningom började hon i SK Vitesse, slalomklubben i Skövde. Både med dem och med familjen blev det en hel del skidresor, och förstås många träningstimmar i Billingebacken. Som tonåring gick hon med i Sälenbaserade ASP, Alpine ski pool, och när det blev dags för gymnasiet var det självklart att vidare satsa på alpinsporten.

– Det var då jag började tänka lite större och ville satsa. Folk frågar alltid vad ens mål är, och många vill ju bli bäst i världen och så, men jag hade inte det som mål. Jag åkte bara för att det var jätteroligt! Men nu har jag mer börjat tänka att jag vill utvecklas, säger skidåkaren.

  • Ella i backen, under en tävling arrangerad av SK Vitesse 2016.
    Ella i backen, under en tävling arrangerad av SK Vitesse 2016. Foto: Johan Espefält
  • Ella Fredriksson och Erik Olsson, SK Vitesse, under en tävling i Billingebacken 2018.
    Ella Fredriksson och Erik Olsson, SK Vitesse, under en tävling i Billingebacken 2018. Foto: Johan Espefält

Snabbast åk

Bland de många tävlingar Ella Fredriksson har i bagaget, finns några som hon minns lite extra. Till exempel Ungdoms-SM 2019, då hon kammade hem brons i storslalom, och tävlingen Only 16 samma år, där hon slutade på en fjärdeplats i slalom.

– Den kommer jag väl ihåg, då lyckades jag till och med få snabbast åk i andra, så det var jag så himla nöjd med.

Ella i full fart nedför backen under en slalomtävling i Sunne.
Ella i full fart nedför backen under en slalomtävling i Sunne. Foto: Emil Fredriksson

Hon nämner också fjolårets upplaga av den stora tävlingen Ski Funtastic, där hon bland det dryga hundratalet åkare hamnade på tolfte plats i första åket och artonde i andra.

– När jag kom ner som tolva i första åket var jag jättechockad, det var ju bland landslagsåkarna. Så i det andra åket skulle jag starta bland dem, då var jag så nervös!

Tredje SM

Det är inte första gången Ella Fredriksson deltar i SM. År 2021 tävlade hon slalom och 2022 även storslalom, båda gångerna i Åre. Nu närmar det sig mästerskap igen, men denna gång blir det parallellslalom, dessutom på hemmaplan.

Ella, redo för start på tävlingen Ski Funtastic i Sälen.
Ella, redo för start på tävlingen Ski Funtastic i Sälen. Foto: Emil Fredriksson

Mellan den 31 januari och den 5 februari hålls SM-veckan i Skövde, och den 4 februari tävlar skidåkaren från Hjo i Billingebacken igen, för första gången på länge.

– Innan gymnasiet tävlade man ju massor här nere, men sedan jag började där har jag knappt åkt i en backe här hemma. Jag tycker det är jätteroligt att det händer något här också.

Är du nervös?

– Det känns jättekul men jag är lite nervös också för att det är på hemmaplan. Jag bör ju vara säker på den här backen, säger Ella med ett leende.

Både kul och nervöst att tävla på hemmaplan, tycker skidåkaren Ella Fredriksson.

Artikeltaggar

HjoSK VitesseSkidorSkövdeSlalomSM-veckanTorsby

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.