Hoppa till huvudinnehållet

Debuterar med fantasyroman: ”Jag har känt mig iakttagen”

Publicerad:
Charlotta Wickman inspirerades av platsen där hon själv växte upp, i sin debutroman.
Charlotta Wickman inspirerades av platsen där hon själv växte upp, i sin debutroman. Foto: Rasmus Wickman

I höstas uppfyllde Charlotta Wickman en barndomsdröm och släppte en bok. Med rötter i Korsberga var det självklart att berättelsen skulle utspela sig just där – i byn hon alltid tyckt om, men som också hyst en hel del mystik.

Romanen heter Häxdottern, och riktar sig till barn i åldrarna 12-15 år. I handlingen får man följa 13-åriga Alva som känner sig ensam och har det kämpigt i skolan med oschyssta klasskompisar. Alva kan se saker ingen annan verkar kunna se. En dag möter hon en mystisk varelse från ett dolt förflutet som letat sig in i vår värld. Hela livet vänds upp och ner när Alva tvingas ut på en mörk och omvälvande resa, i både tid och rum.

Mystisk känsla

I boken Häxdottern har Charlotta hämtat inspiration från flera platser i Korsberga, men kanske framför allt Korsberga kullar och galgbacken.

– När jag fick idén kändes det så självklart att det skulle vara Korsberga. När jag varit ute och ridit har jag flera gånger känt mig iakttagen, så där att man kollar sig över axeln. Det känns som att det legat något i luften. Jag har fått den känslan och speciellt när man varit ensam vid kullarna, säger Charlotta och fortsätter:

– En liten by som ligger i dvala året om, och rätt som det är händer det något som gör att den inte alls är så oskyldig som den verkar.

Igenkänning

I skrivandet hämtar Charlotta inspiration både från det egna livet, och ur fantasin. Nattliga drömmar kan skrivas ner och blandas med tankar från promenaden och egna upplevelser och minnen.

– Det är en påhittad berättelse, men jag känner igen mig mycket i saker som Alva går igenom. Bland annat har hon det ganska tufft i skolan och är mobbad. Det har även jag varit. Det är många som får gå igenom det, och säkert fler som kan känna igen sig i hennes situation.

Dröm med boksläpp

Charlotta Wickman är uppvuxen i Hjo, men har efter studier på olika orter nu stadgat sig i Alingsås, där hon också arbetar som lantmätare. Att skriva berättelser har alltid legat henne varmt om hjärtat, men eftersom hon också har ett heltidsjobb blir intresset främst förlagt till kvällar och helger. För ett par år sedan fick hon lite extra tid till skrivandet, och kom i gång med berättelsen om Alva.

– Det var under min föräldraledighet 2020, i början av pandemin, som jag kom i gång att skriva lite mer och började gå en skrivarkurs, säger Charlotta.

Häxdottern utspelar sig i Korsberga där författaren Charlotta Wickman växte upp.
Häxdottern utspelar sig i Korsberga där författaren Charlotta Wickman växte upp.

Efter att ha skickat in sina sidor till lite olika förlag fick hon erbjudande om publicering och barndomsdrömmen om att släppa en bok gick i uppfyllelse. I mitten på november 2022 hade hon boken i handen.

– Det känns lite overkligt. Jag har fortfarande svårt att förstå att den är klar och tryckt. Det var en häftig känsla när man fick hem den och fick hålla i den första gången.

Förhoppningar

Med debutboken klar och ute hos allmänheten i bokhandlar och på bibliotek, har Charlotta Wickman fått tid till att påbörja en ny berättelse. Denna gång är det en deckare för en vuxen målgrupp hon jobbar på. Planer finns för fler böcker och i framtiden hoppas hon kunna skriva på deltid.

– Det är väl ett drömmål jag har, vi får se hur lång tid det tar men det är något att sträva efter. Nu när man fått ut en bok och känner att det går, känner man sig ännu mer taggad på framtiden!

Artikeltaggar

BerättelserBöckerDeckareHjoKorsbergaLitteratur

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.