Hoppa till huvudinnehållet

Håll inte käften – vissla i stället: ”Du är skyddad av sekretess”

Publicerad:
Pauline du Puy, personalchef i Hjo kommun, säger att anmälningar till kommunens visselblåsarfunktion görs krypterat.
Pauline du Puy, personalchef i Hjo kommun, säger att anmälningar till kommunens visselblåsarfunktion görs krypterat. Foto: Christoffer Tuulik

Nu kan du som arbetar i Hjo kommun visselblåsa om missförhållanden i verksamheten. En visselblåsarfunktion inrättades i kommunen när lagen krävde det.

– Du som anmäler kan välja att vara anonym och är skyddad av sekretess, säger personalchef Pauline du Puy vid Hjo kommun.

En ny visselblåsarlag började gälla i december 2021 och sedan juli 2022 måste offentliga arbetsgivare med över 50 anställda ha en visselblåsarfunktion. Hjo kommun har inte haft någon sådan funktion före lagen trädde i kraft.

– Hjo kommun har Synpunkten, som även medarbetare har kunnat använda innan visselblåsarfunktionen kom. Lagen ställer dock krav att vi som arbetsgivare ska utreda och hantera det här på annat sätt än Synpunkten, säger Pauline du Puy.

Visslaren skyddad

Hjo kommuns visselblåsarfunktion för anställda samt förtroendevalda är i gång sedan i somras.

– Vi har köpt in ett digitalt system som heter Webropol whistleblower där anställda kan anmäla missförhållanden. Anmälan görs krypterat och vill man vara anonym får man inloggningsuppgifter i samband med anmälan. Inloggningsuppgifterna kan man sedan använda för att kommunicera vidare i ärendet med kommunen och följa hur ärendet följs upp, säger Pauline du Puy.

Internt först

Anmälningarna hamnar dock i tre händer i Stadshuset inledningsvis; personalchef, ekonomichef och kommunjurist.

– De tre funktionerna gör gemensamt en bedömning om anmälan initialt ska utredas internt eller externt. Om anmälan direkt berör en person i ledande ställning eller om vi bedömer att vi inte kan göra en oberoende bedömning ska anmälan direkt skickas till en extern oberoende utredare.

Du kan också vända dig till media

Alla i Sverige har rätt att lämna uppgifter i vilket ämne som helst till media för publicering. Alla som arbetar inom offentlig verksamhet inklusive kommunens bolag omfattas av meddelarskydd. Meddelarskydd innebär att en arbetsgivare inte får efterforska vem som har lämnat uppgifter till medier. Den som har lämnat uppgifter får heller inte straffas för det av arbetsgivaren, till exempel genom diskriminering eller uppsägning. Även de som inte omfattas av meddelarskydd, anställda i privat sektor, har en grundlagsskyddad meddelarfrihet. Den som tar emot tipset får inte berätta vem som har lämnat det.

I de flesta fall ska en extern utredning göras, enligt personalchefen. Viktigt att förtydliga är att du som anmäler inte behöver ha några bevis för det du anmäler, misstanke räcker, och en länk till anmälan finns på kommunens hemsida.

– Har missförhållandet ett allmänintresse ska det utredas externt enligt visselblåsarlagen. Exempelvis kanske en intern konflikt mellan medarbetare eller en arbetsplatsfråga som inte har ett allmänintresse utredas internt medan ärenden som berör chefer eller kommunledningen utredas av en extern aktör, företagshälsovården eller någon annan.

Hur anonym är visselblåsaren egentligen om anmälan först hamnar i Hjo kommuns händer?

– Den som anmäler är skyddad av sekretess. Sedan är det klart att detaljer i anmälan avgör om en person kan identifieras eller inte. Vi som tar emot anmälan internt ser inte vem som skickat in den. Vår tanke är inte heller att sortera anmälningarna utan anlita extern aktör i de flesta fall.

Endast en anmälan

Endast en anmälan har hittills lämnats in till Hjo kommuns visselblåsningsfunktion sedan i somras, men även i grannkommunerna är anmälningarna få, enligt du Puy.

– Det är viktigt att vi som arbetsgivare informerar om när och hur visselblåsarfunktionen ska användas. När det gäller arbetsplatsrelaterade ärenden som inte har ett allmänintresse är det kanske bättre att prata med närmsta chef, eller dennes chef i första hand.

Det här innebär nya lagen

Den nya lagen innebär ett utökat skydd och medför bland annat skyldigheter för offentliga arbetsgivare med minst 50 anställda att inrätta interna rapporteringskanaler. Lagen innebär ett skydd mot hindrande åtgärder och repressalier, samt ansvarsfrihet för åsidosättande av tystnadsplikt. En arbetsgivare får inte hindra eller försöka hindra rapportering eller vidta repressalier mot en rapporterande person. Lagen omfattar inte bara den som är arbetstagare utan även exempelvis arbetssökande, praktikanter, volontärer, inlånad och inhyrd arbetskraft samt förtroendevalda.

Hjo kommun ska bedöma inkommen anmälan skyndsamt, och varje ärende måste avslutas inom en viss tid, även i de fall extern aktör är inblandad.

– Inom två arbetsdagar ska visselblåsaren få en bekräftelse på att anmälan är mottagen och att en handläggare tilldelats. Senast tre månader efter anmälan ska ärendet vara hanterat och rapporterat både till visselblåsaren och ansvariga.

Hanteringen av kommunens nya visselblåsarfunktion ska följas upp internt framöver.

Läs också:

Artikeltaggar

AnställningarArbeteAvtalHjo kommunRekryteringUtredningar

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.