Hoppa till huvudinnehållet

Taggade inför USM: ”Vi kommer göra vårt bästa”

Publicerad:
HK Guldkrokens F16-lag tar sikte på helgens USM-steg i Skåne. Övre raden från vänster: Zoey Bergman, Ella Lundberg, Engla Östling, Elvira Rautio, Emelie Carter, Astrid Hedman, Alicia Björk och Freja Åkesson. Nedre raden från vänster: Cornelia Johansson, Hilma Wernersson, Stina Andersson och Nele Schettler.
HK Guldkrokens F16-lag tar sikte på helgens USM-steg i Skåne. Övre raden från vänster: Zoey Bergman, Ella Lundberg, Engla Östling, Elvira Rautio, Emelie Carter, Astrid Hedman, Alicia Björk och Freja Åkesson. Nedre raden från vänster: Cornelia Johansson, Hilma Wernersson, Stina Andersson och Nele Schettler. Foto: Marita Sjöquist

HK Guldkrokens F16-lag går från klarhet till klarhet och i helgen väntar en ny spännande omgång i USM.

– Tjejerna har gjort enormt stora framsteg, säger HKG-ledaren Patrik Andersson.

Det var ett tag sedan HK Guldkroken hade ett slagkraftig lag på tjejsidan, men nu är detta på väg att bli verklighet. F16-gänget har något på gång och för att nå långt handlar det om att alla, spelare och ledare, drar åt samma håll.

För ett år sedan var det i snitt sju till åtta spelare på träningarna och nu rör det sig om 20 tjejer. Förra säsongen slutade laget näst sist i F14-serien, men ligger nu tvåa i en F16-serie.

En av många förklaringar till förvandlingen är höjd träningsdos, förstärkning i ledarstaben och en mer målmedveten satsning.

– Vi har en väldigt bra grupp och god sammanhållning, vilket är ytterligare ett led i att det går bra, säger tränarna Patrik Andersson och Mathias Andersson.

Spelarna är födda 2006-2008.

– Vi har även en grupp äldre spelare som tillkommer gruppen och som bidrar stort både på plan och utanför, vilket är väldigt viktigt för laget.

Under veckan har F16-laget finslipat formen inför helgens utmaning.
Under veckan har F16-laget finslipat formen inför helgens utmaning. Foto: Marita Sjöquist

Ny utmaning

Nu till helgen väntar en ny utmaning för F16-laget som tagit sig till steg 3 av sammanlagt 5 i USM. Steg 3 spelas med sexlagsgrupper som är 16 till antalet och avgörs på olika orter i landet. Konkurrensen är stenhård eftersom de två främsta lagen i varje grupp tar sig vidare till steg 4.

HK Guldkroken får åka till skånska Eslöv och möter på lördagen hemmalaget Eslöv och Växjö. På den andra sidan befinner sig KFUM Kalmar, Bankeryd och Hammarby. På söndagen sedan väntar det stora avgörandet.

– Den första matchen mot Växjö blir en nyckelmatch för att vi ska kunna ta oss vidare till steg 4, konstaterar Patrik Andersson och fortsätter:

– Det kommer att bli tufft, men målet är att vi ska spela säsongens tre bästa matcher i helgen och så får vi se hur långt det räcker.

Oavsett hur det går har F16-laget fått ett kvitto på sin kapacitet.

– Helt klart är att SM-stegen har bidragit till att tjejerna gjort enormt stora framsteg.

HKG-spelarna Emelie Carter och Cornelia Johansson är taggade inför helgens stora utmaning.
HKG-spelarna Emelie Carter och Cornelia Johansson är taggade inför helgens stora utmaning. Foto: Marita Sjöquist

Lagkapten Cornelia Johansson och lagets tongivande spelare Emelie Carter är taggade inför USM-uppgiften.

– Vi känner att vi hela tiden utvecklas och det är kul att få möta andra motståndarlag än de i serien, säger Cornelia och Emelie fortsätter:

– I USM får vi testa våra gränser och se hur långt vi kan gå. Vi kommer att göra vårt bästa.

Både Cornelia och Emelie känner att de har hittat rätt med att spela handboll och är inte rädda för att underkasta sig mycket träning och matcher.

– Det är en rolig och utmanande idrott där det hela tiden händer saker. Vi alla som är här på träningarna har stort fokus, konstaterar Cornelia.

Få en bra känsla

Emelie tycker dessutom att handbollsträningarna är ett sätt att koppla av och koppla bort skolarbetet.

– Här kan man få ut lite av sina aggressioner. Sist men inte minst får man en bra känsla av den goda lagsammanhållningen, avslutar Emelie med glimten i ögat.

USM-stegen

Steg 3 i USM F16 spelas 21-22 januari och avgörs i sexlagsgrupper. De två främsta laget kvalificerar sig för spel i steg 4. Sammanlagt är det 16 grupper som gör upp på olika orter i landet.

Grupp 14 består av Eslövs IK, Växjö HF, HK Guldkroken, KFUM Kalmar HK, IF Bankeryd 1 och Hammarby IF HF 1.

HK Guldkroken möter i sin grupp på lördagen Växjö HF och arrangörsklubben Eslöv. Utifrån resultatet avgörs det sedan på söndagen vilka två lag som går vidare till nästa steg.

Steg 4 spelas 11-12 mars och finalen, steg 5, 5-7 maj.

Artikeltaggar

HandbollHjoHK GuldkrokenSportUSM

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.