Hoppa till huvudinnehållet

Färre chefer skulle spara pengar – får vara kvar på nya tjänster

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Färre chefer skulle ge en besparing på sjukhuset med 15 miljoner kronor i år. Men nu är frågan hur stor besparingen egentligen blir.
Färre chefer skulle ge en besparing på sjukhuset med 15 miljoner kronor i år. Men nu är frågan hur stor besparingen egentligen blir. Foto: Helene Magnusson

En stor omorganisation på Skaraborgs sjukhus med bland annat färre verksamhetschefer, skulle spara 15 miljoner kronor i år.

Men nu är frågan hur stor besparingen blir eftersom tre av de fyra cheferna har fått erbjudande om andra jobb på sjukhuset. Av dessa är åtminstone två helt nyinrättade tjänster.

Sedan tidigare är det klart att förra verksamhetschefen för akuten i Skövde och ambulansverksamheten, Hans Hallén, har gått vidare till ett nyinrättat chefsjobb på sjukhuset. Han var en av fyra verksamhetschefer vars tjänst inte längre skulle finnas kvar i den nya organisationen som sjukhusdirektör Stellan Ahlström ville skapa.

Hans Hallén har själv berättat om det nya uppdraget. Han kommer nu att få ett operativt ledningsansvar för hela Skaraborgs sjukhus.

Hans Hallén får en nyinrättad tjänst som operativt ledningsansvarig.
Hans Hallén får en nyinrättad tjänst som operativt ledningsansvarig. Foto: Johan Främst

Maria Söderberg och Magnus Olsson är ytterligare två verksamhetschefer som blir av med sina uppdrag i den nya organisationen.

Magnus Olsson var fram till årsskiftet verksamhetschef för bland annat kirurgi och urologi. Han blir nu anställd som överläkare med ett särskilt sjukhusövergripande uppdrag inom kvalitet och patientsäkerhet, till exempel inom operationsverksamheten. Det meddelar sjukhusledningen genom kommunikationschef Maria Nordenskjöld, på fredagseftermiddagen.

Enligt Maria Nordenskjöld har de inte blivit övertaliga utan själva valt att gå till andra tjänster. Hon skriver i ett mejl: ”Ingen har alltså blivit av med sitt uppdrag utan de förändringar som gjorts har genomförts i samråd med berörd verksamhetschef.”

Maria Söderberg som har fått lämna sin tjänst som verksamhetschef för kvinnosjukvården, kommer också att stanna kvar på sjukhuset. Hon blir strateg för utveckling av god och nära vård. Enligt sjukhusledningen ska den tjänsten finansieras med pengar som de fått tilldelade från östra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Förre verksamhetschefen för ortopedin, Henrik Hjulström, har redan tidigare lämnat sitt jobb.

Idén med att göra tolv verksamheter till åtta var att få ledningen mer effektiv och se Skaraborgs sjukhus mer som ett enda sammanhållet sjukhus.

Men det skulle också spara pengar. I budgeten för 2023 finns en besparing på 15 miljoner kronor på färre verksamhetsområden och färre verksamhetschefer. Men om det verkligen hamnar på den nivån, med tanke på att det av allt att döma skapats åtminstone två nya tjänster, är alltså något vi än så länge inte fått några kommentarer kring.

Maria Söderberg blir kvar på sjukhuset som strateg för utveckling av god och nära vård.
Maria Söderberg blir kvar på sjukhuset som strateg för utveckling av god och nära vård.
Magnus Olsson ska enligt uppgift få ett nytt sjukhusövergripande uppdrag.
Magnus Olsson ska enligt uppgift få ett nytt sjukhusövergripande uppdrag.

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.