Hoppa till huvudinnehållet

Högsta ledningen besökte akuten – gav inga löften: ”Måste titta på helheten”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande och Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande mötte bland andra personal på akutmottagningen i Lidköping.
Anna-Karin Skatt (S), sjukhusstyrelsens ordförande och Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande mötte bland andra personal på akutmottagningen i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

När regionens mäktigaste politiker, regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S), besökte sjukhuset i Lidköping under tisdagen, gavs inga löften om framtiden för akutmottagningen.

Istället återkom både hon och hennes partikamrat Anna-Karin Skatt, styrelseordförande Skaraborgs sjukhus, till att de måste se till helheten och få mer underlag innan de kan uttala sig. Än så länge finns det inte ens ett förslag på bordet.

– Det är många rykten som cirkulerar just nu vilket jag kan känna är väldigt synd, förklarade Anna-Karin Skatt.

Helén Eliasson och Anna-Karin Skatt kallade besöket på sjukhuset i Lidköping för ett verksamhetsbesök.

– Vi i nya regionledningen vill vara ute mycket i verksamheterna för att få fler perspektiv och prata med både fackliga och medarbetare, berättar Helén Eliasson när vi träffar henne i ett konferensrum på sjukhuset.

Hon säger att det också känns angeläget att komma ut efter det som skrivits i media.

– Jag tror det var första veckan jag tillträdde som det var tre sjukhus som var i fara och skulle läggas ner och som jag fick frågor om. Det var Lidköping, Strömstad och Lysekil. Det förvånade mig, jag har nog inte varit med om det under alla år i politiken.

Därför ser Helén Eliasson det än viktigare att komma ut och lugna personal och invånare om hur det egentligen ligger till.

– Medarbetare har hört av sig och uttryckt att man gärna har en dialog kopplad till sjukhuset i Lidköping.

Före träffen med tidningen har de mött sjukhusledningen och senare ska de även träffa några representanter från personalen på akutmottagningen.

”Inga förslag”

Vid vår direkta fråga under intervjun om hur de ser på Lidköpings sjukhus som ett akutsjukhus även i framtiden, så återkommer de vid flera tillfällen till att inga beslut är fattade och det ännu inte ens finns något förslag om förändringar.

– Den nya styrelsen har inte ens träffats ännu och är ännu inte insatta i det, säger Anna-Karin Skatt.

Det första sammanträdet med den nya sjukhusstyrelsen blir den 31 januari och Anna-Karin Skatt förklarar att förslag till besparingar då kommer upp som ett informationsärende.

– Det kommer att ta tid att fatta beslut, för vi måste landa i framtidsfrågor och utvecklingen av nära vård och samarbete mellan kommuner.

Vare sig Helén Eliasson vill ge några besked om framtiden för akutmottagningen i Lidköping.
Vare sig Helén Eliasson vill ge några besked om framtiden för akutmottagningen i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Dagen på sjukhuset i Lidköping började alltså med att de träffade sjukhusledningen, ledd av sjukhusdirektör Stellan Ahlström.

– Vi har pratat om läget på sjukhuset, vad vi gör som är bra, om utmaningar med kompetensförsörjning och det ekonomiska läget. Vi har också tagit upp den oro som finns för att verksamheter ska läggas ned, och vad den står för, förklarar Helén Eliasson.

Helén Eliasson har i tidigare intervju sagt att Lidköpingsborna inte ska vara rädda för att de blir av med sin akutmottagning.

Hur känner du för det i dag?

– Det är ingenting som har förändrats. Det arv vi har från den tidigare ledningen är ett jättetufft ekonomiskt utgångsläge för sjukvården i vår region. Vi har ett läge där sjukhusen skulle behöva mer resurser. Sen har det ju förvärrats av inflationen och hur lång lågkonjunkturen blir. Men vi ska göra vår befolkning så skadeslösa som det bara går.

Kan du ge några löften om att Lidköping får ha kvar sin akutmottagning som i dag?

– Först måste vi få en bild av helheten. Vad jag förstår har man tidigare gjort neddragningar (kirurgakut nattetid, red anm). Vi behöver veta hur många det är som besöker sjukhuset på kvällar och helger. Hur nyttjar vi våra skattepengar på ett bra sätt?

Anna-Karin Skatt vill alltså inte heller ge några löften.

– Till syvende och sist handlar det om ett ansvar från ett helikopterperspektiv för att garantera en vård av hög kvalitet. I det här fallet för hela Skaraborg. Jag kommer inte och kan inte säga något mer om detta, säger Anna-Karin Skatt.

– Men det är många rykten och spekulationer som cirkulerar just nu vilket jag kan känna är väldigt synd. Det oroar framförallt medborgare och medborgarnas trygghet och ur ett arbetsmiljöperspektiv så oroar det också anställda.

Kan det vara viktigt att i ett sådant läge ge snabba besked?

– Det vore väldigt oansvarigt att gå ut snabbt. Vi måste titta på helheten och ett långsiktigt, hållbart beslut, förklarar Anna-Karin Skatt.

Se hela sjukhusutbudet

Helén Eliasson påminner om den utvecklingsstrategi som regionstyrelsen ställt sig bakom.

– Vi har de sjukhus vi har och det finns inga planer på att avveckla något. Så ser det ut i ett regionalt perspektiv. I den nya organisationen vill vi se hur kan vi nyttja de operationssalar vi har mer, och hur vi kan se det som en bättre helhet för invånarna.

Helén Eliasson vill gärna se alla sjukhus i regionen som en helhet och inte se gamla landstingsgränser.
Helén Eliasson vill gärna se alla sjukhus i regionen som en helhet och inte se gamla landstingsgränser. Foto: Thomas Kühnel

Tanken är att den nya administrativa organisationen i regionen ska bli mer effektiv. Den har minskats ned med ungefär tio procent. Fler beslut kommer att fattas på högre, övergripande nivå.

– Vi ska kunna utnyttja potentialen mer på våra sjukhus. Vi har haft de gamla landstingsgränserna kvar. Nu ska alla sitta vid bordet och se hur vi kan göra det bättre för invånarna med hela sjukhusutbudet, säger Helén Eliasson.

Artikeltaggar

Skaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.