Hoppa till huvudinnehållet

Lokal eldsjäl prisades: ”Väldigt överraskad och stolt”

Publicerad:
Miranda Smedberg
miranda.smedberg@hjotidning.se
Pristagaren Rolf Eriksson och Odd Fellows ordförande i Hjo, Roger Åberg.
Pristagaren Rolf Eriksson och Odd Fellows ordförande i Hjo, Roger Åberg. Foto: Miranda Smedberg

Varje år delar Odd Fellow i Hjo och Tidaholm ut stipendier till lokala personer eller organisationer som verkar ideellt. 2022 års Odd Fellow-stipendium tilldelades Rolf Eriksson, för sitt mångåriga engagemang i Norra Fågelås IF.

– Jag blev väldigt överraskad och stolt, det är roligt att bli uppskattad, säger pristagaren.

Den 15 december höll Odd Fellowlogen nr 97 Hans von Essen i Tidaholm, med tillhörande klubb Guldkroken nr 1 Hjo, traditionsenlig sammankomst med prisceremoni. Klubben har lång historia av stipendieutdelning och uppmärksammar årligen lokala engagemang med ett stipendium på 5000 kronor.

– Vi delar ut stipendier till personer och organisationer som jobbar på ett gränsöverskridande och oegennyttigt sätt. För oss i Hjo är det viktigt att man är skriven här och verkar inom kommunen, säger klubbordförande Roger Åberg och fortsätter:

– Rolf är ett slående exempel på hur man, år efter år, kan lägga så mycket tid och energi på något man brinner för. Allt för att på olika sätt hjälpa andra människor.

NFIF trogen i 50 år

Rolf Eriksson har varit engagerad i Norra Fågelås IF i femtio år och har tidigare fått utmärkelser av Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollsförbundet för sitt engagemang. Under de senaste 33 åren har han axlat rollen som kassör, men med många andra uppgifter parallellt i föreningen.

– Jag har varit allt utom ordförande och tränare för herrlaget. Annars har jag haft ett finger med i allt.

Intresset för föreningslivet har gått i rakt nedstigande led, berättar Rolf.

– Det är ett arv, min far var allt-i-allo i klubben i 57-58 år. Jag följde alltid med så det blev naturligt för mig. Nu är jag glad för att min pojk är med i styrelsen också.

Det är förstås också en hög trivselfaktor som gör att Rolf stannar.

– Vi har en väldigt bra styrelse och ordförande. Vi satsar inte på elit utan vill hålla igång så många som möjligt. Alla är välkomna. Vi ska ha bredden och gemenskapen, det är det vi är kända för där ute, säger Rolf Eriksson och Roger Åberg instämmer.

Planerar att fortsätta

Nu ser Rolf Eriksson fram emot att fortsätta jobba på i föreningen, och så småningom fira klubbens 90-årsjubileum.

– Jag håller på så länge de önskar ha mig kvar, och så länge jag är klar i huvudet så jag klarar av allt det där. Men sett framåt måste vi se till att fördela ut det lite.

Vad betyder föreningen för dig?

– Den betyder allt egentligen. Det är ju så man har växt upp där, säger pristagaren Rolf Eriksson.

Artikeltaggar

HjoNorra Fågelås IFNyheterOdd FellowOrganisationerRiksidrottsförbundetRolf ErikssonStipendierStyrelserUtmärkelser

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.