Det är fortsatt ansträngt läge inom vuxenpsykiatrins slutenvård i Skövde. På grund av sjuksköterskebrist är det både överbeläggningar och stängda avdelningar.
Men verksamhetschefen pratar om nybyggaranda och att det trots allt börjar se ljust ut när de nyss fick in nio ansökningar till sjukskötersketjänster.
För lite personal och för många patienter. Så beskriver en anställd, som vill vara anonym, den rådande situationen inom vuxenpsykiatrins slutenvård i Skövde.
– Det sliter hårt på personalen, konstaterar den anställde.
Lena Bjugård Bränfeldt, verksamhetschef, berättar att de just nu måste ha en avdelning på beroendeenheten stängd på grund av personalbrist. Av 16 platser kan de bara ha 9 öppna. De har inte heller kunnat öppna den äldrepsykiatriska avdelningen med åtta platser ännu.
Samtliga övriga avdelningar har också överbeläggningar på en till tre patienter per avdelning.
Kan ni ta emot alla som behöver hjälp?
– Detta är ett akutsjukhus. En tredjedel av alla som skrivs in är tvångsomhändertagna. Vi tar emot dem. Och kommer det någon som är suicidal eller om man är så psykotisk så man inte kan vara utanför sjukhuset, så är klart att vi tar emot dem, säger Lena Bjugård Bränfeldt.
Under fredagen var det en total överbeläggning med sju patienter.
Men Lena Bjugård Bränfeldt ser ändå ljust på framtiden, bland annat tack vare en rekryteringsträff på sjukhuset som lockade 100 intresserade varav 50 lämnade in ansökningar. Nio av dem var sjuksköterskor, de andra sökte inom andra yrkeskategorier.
För att starta den stängda avdelningen på beroendeenheten krävs sju ytterligare sjuksköterskor. I övrigt saknas det just nu ingen personal. Det finns till exempel tillräckligt med läkare, psykologer och skötare.
– Sedan i september har vi också enhetschefer på alla platser. Vi har anställt tre nya enhetschefer där alla har erfarenhet av specialistpsykiatri, berättar Lena Bjugård Bränfeldt.
När flytten från Falköping till Skövde var ett faktum, valde flera att säga upp sig. Den anställde som hört av sig till tidningen, menar att det nu finns för få erfaren personal och att ny personal direkt sätts in på ordinarie platser.
– Eftersom personalomsättningen är stor är det ny personal som måste läras upp hela tiden, av den erfarna personalen som har ont om tid.
Den anställde menar att den erfarna personalen istället behövs för att sköta det dagliga arbetet på avdelningarna och att så mycket ny personal skapar en oro också vad gäller säkerheten.
Hur skulle du vilja att ledningen agerar?
– De måste nog ta in fler anställda för att man ska ha tid att lära de nya. Ledningen får räkna med ett minus på lönesidan.
Samtidigt som en nyutexaminerad kan sättas in för en ordinarie, så utökar de inte antalet personal vid överbeläggningar
– Och så undrar de varför folk slutar, suckar den anställde.
Lena Bjugård Bränfeldt känner inte igen att situationen skulle vara så illa som den anställde beskriver.
– Vi har börjat utveckla innehållet i vården som jag tycker är jätteroligt och som fungerar när man har personer som kan psykiatri. Det finns en otrolig nybyggaranda. Jag är så tacksam över de enhetschefer och den personal vi har, och det driv som finns just nu. Jag skulle vilja att den personal som har pratat med dig skulle känna att vi faktiskt bryr oss.