Hoppa till huvudinnehållet

Nytt bostadsområde med 17 villor: Då släpps tomterna

Publicerad:
Nya bostadsområdet planeras på Lundby i Hjo, mitt emot Folkhögskolan och norr om Estrid Ericsonskolan utmed Lundbyvägen. Första etappen omfattar 17 villatomter som släpps till hösten.
Nya bostadsområdet planeras på Lundby i Hjo, mitt emot Folkhögskolan och norr om Estrid Ericsonskolan utmed Lundbyvägen. Första etappen omfattar 17 villatomter som släpps till hösten. Foto: Lars-Ola Carlén

Just nu är det brist på byggbara villatomter i Hjo. Men det pågår exploatering av ett nytt bostadsområde. På Lundby mitt emot Hjo Folkhögskola planeras för 17 nya villatomter. Nu finns även förlag på vad tomterna ska kosta.

Byggboomen de senaste åren har kommit av sig i kölvattnet av kriget i Ukraina, höjda räntor, hög inflation och ökade el- och bränslepriser. Osäkerheten är stor var framförallt räntorna ska landa och småhustillverkare har lagt stora varsel.

– Det är svårt läge för oss, vi har sedan i augusti bara fått sälja ett enda småhus, säger Fredrik Anheim, vd på Anebyhus till SVT Småland.

Götenehus och Obos är två andra hustillverkare som lagt varsel i närtid.

Tomtbrist

I Hjo byggs det dock fortfarande villor. På Knäpplanområdet uppförs det flera nya villor ovanför förskolan. Det är på några av de sista tomterna som Hjo kommun har att erbjuda i stan. Det råder just nu brist på byggbara tomter för villabebyggelse och kommunen behöver därför få fram nya.

– Vi har inte många tomter kvar att erbjuda i kommunen och det ringer folk och frågar. Dessutom har vi en tomtkö och vet att det händer stora saker i Skaraborg framöver. Då behöver vi kunna erbjuda byggbar mark. Så därför vill vi pinna på med det här området som är planlagt och som vi köpte in för ett år sedan, säger kommunalrådet Catrin Hulmarker (M).

Innan julhelgen togs skogen ned och snart drar arbetet igång med att exploatera området med gator, belysning, ledningar och allmän platsmark.
Innan julhelgen togs skogen ned och snart drar arbetet igång med att exploatera området med gator, belysning, ledningar och allmän platsmark. Foto: Lars-Ola Carlén

I november 2021 beslutade ett enigt kommunfullmäktige att köpa en skogsbeklädd fastighet på Lundbyområdet för 3,5 miljoner kronor.

Den är belägen utmed Lundbyvägen norr om Estrid Ericsonskolan, mitt emot Folkhögskolan.

Området är sedan tidigare detaljplanelagt med plats för totalt 35 tomter och innan julhelgen togs skogen ned på den norra delen av området.

I den första etappen ingår 17 villatomter.
I den första etappen ingår 17 villatomter. Foto: Hjo kommun

I denna den första etappen finns 17 villatomter inritade på den 21 tusen kvadratmeter stora ytan.

Extra anslag

En entreprenör är klar för den fortsatta exploateringen och fullmäktige väntas fatta beslut vid ett extra sammanträde den 31 januari att anslå 4,1 miljoner kronor i tilläggsanslag för projektet.

Samtidigt ökar kommunen på sin låneskuld med 10 miljoner kronor under 2023, då kommunen får ligga ute med kostnaden för va-ledningar tills dess att tomterna är sålda.

Ambitionen är att tomterna sa kunna släppas till försäljning hösten 2023 med villkor om anslutning och uppvärmning via fjärrvärme.

– Vi har sagt att detta ska vara ett ”fjärrvärmeområde”. Det är ett bra sätt att värma och rent övergripande så vill vi se till att använda så lite el som möjligt för att värma upp bostäder. Elen behöver vi till annat, inte minst inom näringslivet, säger Catrin Hulmarker.

Uppvärmning av bostäder

Vidare berättar kommunalrådet att kommunen kommer att fatta ett principbeslut om vilken typ av uppvärmning som det ska vara i framtida bostadsområden.

– Det behöver inte nödvändigtvis vara fjärrvärme, men på det här området är det fjärrvärme som gäller.

Kommunstyrelsen har också lagt ett förslag på vad tomterna i det nya området ska kosta.

– Vi föreslår 450 kronor per kvadratmeter. Vi har attraktiva tomter i Hjo och på Knäpplan är priset 425 kronor per kvadratmeter. Flera grannkommuner ligger högre, men det finns också de som ligger lägre. Vi ser ingen anledning av subventionera tomterna, säger Catrin Hulmarker.

SD reserverade sig

Sverigedemokraterna var inte med på noterna, utan reserverade sig mot såväl beslutet att exploatera området som att ta lån på 10 miljoner kronor.

Ärendena går nu vidare för avgörande i kommunfullmäktige den 31 januari.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCatrin HulmarkerEstrid EricsonskolanFastigheterGötenehusHjoHjo kommunKommunstyrelsenSverigedemokraternaTomtarVillor

Så här jobbar Hjo Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.